Diyarbakır ve Batman’da kayıplar için eylemler

Kayıp yakınlarının İHD şubelerinde gerçekleştirdiği eylemlerde, Şirin Bayram ve Resul Saçan’ın akıbetleri soruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Kasım 2018
  • 15:01

İnsan Hakları Derneği ile kayıp yakınlarının düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemleri Diyarbakır ve Batman’da bugün de devam etti.

Diyarbakır

Koşuyolu Parkı’nın keyfi bir şekilde yasaklanması nedeniyle İHD Diyarbakır Şubesi’nde gerçekleştirilen eylem bugün 508. haftasındaydı. Eylemde İHD adına konuşma yapan Adnan Örhan, gözaltında kaybetmelerin son bulması amacıyla her cumartesi eylem yaptıklarını belirterek, Erdoğan’ın Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili söylemlerine değindi. Örhan “Suudilere çağrı yapacağınıza, tutun içinizdeki katilleri, içinizdeki failleri yargılayın, cezalandırın” diyerek kayıp yakınları olarak bunun mücadelesini verdiklerini söyledi.

Şirin Bayram’ın kaybedilmesinin anlatıldığı açıklamayı İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer yaptı. Şirin Bayram’ın, Kulp ilçesine bağlı Demirli Köyü’ndeki Bira Zeyna Mezrası’nda doğduğunu hatırlatan Acer, köyün 1994 yılında yakıldığını ve insanların göç etmeye zorlandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şirin, 1996 Kasım ayında köyde yaşamakta olan amcası İhsan Bayram’ı ziyaret etmek için yola çıktı. Demirli köyüne vardığında karanlık çökmüştü. Yoluna devam etmedi, sık sık yaşanan operasyonlardan dolayı gece tehlike arz edebilir diye Bira Zeyna’ya ertesi sabah gideceğini düşünerek akrabası olan Ramazan Tekin’in evinde misafir olarak kaldı. O gece saat 23.00 ile 00.00 sıralarında Kulp korucuları ve askerlerin yaptıkları baskında ev sahibi Ramazan Tekin ve misafir olan Şirin Bayram’ı gözaltına aldılar.”

Bayram’ın gözaltında olduğunun haberini Tekin’in eşinin amcası İhsan Bayram’a ilettiği belirtilen açıklamada, amcasının tandığı korucuların da Şirin Bayram’ın gözaltında olduğunu, gözlerinin bağlı tutulduğunu aktardığı ifade edildi. Korucu Mustafa Bulut’un Bayram’ı gördüğünü söylememesi için tehdit edildiği ve şiddete uğradığı aktarılan açıklamada, bunun üzerine Bulut’un amca İhsan Bayram’a giderek Şirin’i görmediğini söylediği kaydedildi. Bundan sonra Şirin Bayram’dan bir daha haber alınamadığı söylenen açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi’nde gerçekleştirilen eylemde 414. hafta geride bırakıldı. Gözaltında kaybedilenlerin ve Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin fotoğrafının taşındığı eylemde “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartı açıldı.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatların da katıldığı eylemde, ÖHP adına Av. Mesut Aydın konuşarak Batman’da Gülistan Caddesi’nde yapılan eyleme getirilen yasağı teşhir etti. 1994 yılından beri kendisinden haber alınamayan Resul Saçan’ın kaybedilişini anlatarak söze devam eden Aydın, baba Halit Saçan’ın İHD’ye 1998 yılında başvurduğunu, Resul Saçan’ın 9 Ağustos 1994’te Aydınlıkevler Mahallesi’ndeki kasap dükkanını kapatıp eve dönerken kaçırıldığını ifade etti. Saçan kaçırılmadan bir hafta önce, eve gelen polisler tarafından baba Halit Saçan’a sorular sorulduğu aktarılan açıklamada, polislerden birinin “İnsan kasabı mısın yoksa hayvan kasabı mısın?” diye sorduğu hatırlatıldı.

Resul Saçan’ın babasının devlet kurumlarına başvurularının sonuç vermediği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: Hizbullah tarafından kaçırılan ve serbest bırakılan Fahrettin Tan’ın verdiği bilgilere göre Batman’a bağlı Zorava köyünde, Aziz Önlük, Hasan Önlük ve İlhami Önlük’ün birlikte kaldığı ve Aziz Önlük’e ait evin altındaki sığınakta Resul Saçan, Zeynel Kürsep, Mahmut Demirer, İsmail Ağaya, Hacı Selim’in oğlu ile birlikte kalmışlar. Bu sığınak devlet güçlerince 1998 yazında ortaya çıkarılmış ancak Resul Saçan'dan haber alınamamıştır.”

Konuşmalar sonrasında oturma eylemi yapıldı.