“Gözaltında kayıplarda cezasızlığa son”

İHD Diyarbakır ve Batman şubelerinde açıklamalar yapan kayıp yakınları, gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin açıklanmasını ve katilleri koruyan cezasızlığa son verilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ekim 2018
  • 13:44

Gözaltında kaybedilenlerin yakınları, Diyarbakır ve Batman’da yaptıkları açıklamalarla kayıplarının akıbetlerinin açıklanması ve faillerin yargılanması taleplerini yineledi.

Açıklamalar yasak nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır ve Batman şubelerinde gerçekleşti.

Diyarbakır

507.’si düzenlenen açıklamada İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun konuştu. Özel güvenlik bölgesi ilanları, hapishanelerde ve dışarıda hak ihlalleri ile baskıların sürdüğüne dikkat çeken Zeytun’un ardından CHP PM üyesi Gamze Pamuk Ateşli konuştu. İktidarın Cumartesi Anneleri’nin taleplerini görmezden geldiğini belirten Ateşli, OHAL’in hâlâ sürdüğüne işaret etti.

Konuşmaların ardından 26 Eylül 1996 tarihinde Diyarbakır’da gözaltına alınarak kaybedilen Fahri Balyeci dosyası Adnan Örhan tarafından anlatıldı. 1965 doğumlu ve 5 çocuk babası olan Balyeci’nin, kardeşinin PKK’ye katılması nedeniyle sürekli olarak Hazro Jandarma Komutanlığı’na çağrılarak kardeşiyle ilgili bilgi istendiği ve ajanlık yapmasının dayatıldığını belirten Örhan, “Aynı sebeple 1994 yılında 45 gün boyunca gözaltında tutulmuş, daha sonra TCK’nin 169. maddesine muhalefetten tutuklanarak 19 ay cezaevinde kalmıştı. Tahliyesinden yaklaşık 4-5 ay sonra, 26 Eylül 1996 tarihinde bir alacağını tahsil etmek için Diyarbakır’a geldi. Parasını tahsil ettikten sonra bir daha kendisinden haber alınamadı” dedi.

Ertesi gün ailesinin yaptığı araştırmaya göre, Balyeci’nin eski sebze hali civarına gözaltına alındığını ifade eden Örhan, Balyeci’nin akıbetine ilişkin şunları ifade etti: “O dönem kaybedilmekten korktuğu için ismini vermek istemeyen bir kişi, Fahri’yi Diyarbakır’da JİTEM’de gördüğünü, bazen gözleri bağlı bazen de açık bir şekilde ayakta bekletildiğini ve işkence gördüğünü anlattı. Bunun üzerine Balyeci’nin gözaltına alındığından emin olan ailesi Hazro Kaymakamlığı’na, savcılığa, Jandarma Komutanlığı’na ve Diyarbakır DGM Savcılığı’na başvurdu ancak yanıt alamadı. Bunun üzerine büyük kardeşi Abdurrahman Balyeci 1 Kasım 1999’da İHD’ye başvurdu. Ocak 2012’de Diyarbakır’ın Sur İlçesinde bir dönem cezaevi olarak kullanılan ve JİTEM’in merkezi olarak bilinen İçkale mevkiinde başlattıkları kazılarda insan kemikleri bulunması üzerine, Balyeci ailesi yeniden İHD’ye başvurarak DNA testi yapılmasını talebinde bulundu. Fahri Balyeci’den hâlâ bir haber alınamadı.”

Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi’nde 413.’sü gerçekleşen eylemde ise kayıpların akıbetinin açığa çıkarılması ve cezasızlığa son verilmesi istendi. Eylemde konuşan Abdurrezzak Katmaz, şunları belirtti:

Zorla kaybedilenlerin akıbeti ortaya çıkarılmalıdır. Fail ve sorumlular yargı önünde hesap vermeli, devlet gözaltında kaybetme suçundaki sorumluluğunu kabul etmeli, gözaltında kaybetme fiilinin fail ve sorumlularını koruyan cezasızlığa son vermeli, Türkiye, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’yi imzalanmalıdır.”