Gözaltında kayıplar ve hasta tutsaklar için eylemler

Diyarbakır ve Batman’da kayıp yakınlarının eylemlerinde, Adana ve Ankara’da hasta tutsaklar için yapılan eylemlerde açlık grevlerine dikkat çekildi, dayanışmaya yönelik polis saldırıları protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Nisan 2019
  • 15:13

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları, kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanması talebiyle Diyarbakır ve Batman’da eylem yaptı. Adana ve Ankara'da ise hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle eylemler yapıldı. Eylemlerde tecrite karşı açlık grevlerine dikkat çekilirken, dayanışma eylemlerine yönelik polis saldırıları kınandı.

Diyarbakır

İHD Diyarbakır Şube binasında 532. kez yapılan kayıp yakınlarının eyleminde 1994’de Siirt’te kaybedilen Mehmet İnan’ın akıbeti soruldu. Gebze Hapishanesi önünde dün tutsak ailelerine yapılan saldırının kınanmasından sonra basın metnini İHD yöneticisi Avukat Gurbet Yavuz okudu.

28 Şubat 1994’de Siirt’te Mehmet İnan’ın kaybedilmeden önce 3 kez gözaltına alındığını belirten Yavuz, İnan’ın kaybedilişini şöyle anlattı: “28 Şubat 1994’te Mehmet’in babası Ali İnan, eşi ve çocukları su kuyusu mevkiinde hayvanlarını otlattıkları sırada Mehmet İnan, ailesinin ihtiyaçlarını tedarik etmek üzere Siirt’e gider. Akşam evine dönmeyince ailesi kaygılanmaya başlar. Baba Ali İnan, ertesi günün sabahında Siirt Cumhuriyet Savcılığı’na, Tugay Komutanlığı’na yazılı başvuruda bulunur. Ancak bir sonuç alamaz.”

Batman

İHD Batman Şube binasında bir araya gelen kayıp yakınları bugün 438. eylemini yaptı. Eylemde konuşan İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Mehmet Zeki Tangüner Gebze Hapishanesi önünde yapılan saldırıyı kınadı. Ardından Şırnak Cizre’de 1 Nisan 1994’te silahlı ve telsizli 3 kişi tarafından beyaz Toros’a bindirilerek gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Bulmuş’un akıbeti soruldu.

Adana

İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu İnönü Parkı’nda hasta tutsak eyleminde Şakran T Tipi Hapishanesi’nde tutulan Mehmet Kutli’nin durumuna dikkat çekti. Basın metnini Hapishaneler Komisyonu adına Nejat Okay okudu.

Behçet ve kalp hastası Mehmet Kutli’nin aşırı kilo kaybettiğine, ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak duruma geldiğine işaret eden Okay, hapishanelerden yeni bir cenaze çıkmaması için Adalet Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkilileri sorumlu davranmaya davet etti.

Okay’ın ardından konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İmralı Hapishanesi’ndeki tecrite karşı süren açlık grevine değinerek tecrit sorunu çözülmezse, ağır hasta mahpuslara yenilerinin ekleneceğini söyledi ve derhal adım atılması çağrısında bulundu.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi hasta tutsaklar için 242. eylemini İHD Ankara Şube binası önünde yaptı. İnisiyatif adına İHD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen konuştu. Son 2 yıl 4 ay içinde 65 kişinin hapishanelerde yaşamını yitirdiğini belirten Çevirmen, “Hapishanelerde acil müdahale ekiplerinin olmayışı nedeniyle ‘birazdan geçer, al şu ağrı kesiciyi iç, bir şeyin yok’ gibi mantık dışı geçici müdahale veya önemsizleştirilmesi nedeniyle mahpuslar yaşamlarını yitirmektedir” dedi.

Çevirmen konuşmasının devamında hapishanelerdeki ölüm örneklerini şu ifadelerle sıraladı: “13 Nisan’da Kandıra Açık Cezaevi’nde 41 yaşındaki hükümlü Hakan Dumanay, rahatsızlanarak revire kaldırılmış ve kalp krizi geçirerek vefat etmiştir. Aynı gün 34 aydır Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 74 yaşındaki Bekir Bıçakçı, cezaevi banyosunda düşerek beyin kanaması geçirmiştir. Kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak 16 Nisan’da vefat etmiştir. Eşine tüm ısrarlarına rağmen cenazesi gösterilmemiştir. 20 aydır Batman Cezaevi’nde bulunan KHK ile ihraç edilmiş beden eğitimi öğretmeni Yusuf Paçacı da rahatsızlanarak Batman Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış, kalp krizi geçiren Paçaçı ameliyat edilerek yoğun bakıma alınmış ve ne yazık ki yaşamını yitirmiştir. Ailenin hem yoğun bakımdayken hem de vefatından sonra cenazesini görmesine dahi izin verilmemiştir.”