İzmir’deki kayıp eyleminde Ali Uygur için adelet istendi

Gözaltında kaybedilenler için İzmir’de gerçekleştirilen eylemde bu hafta;gözaltında işkenceyle katledilerek kimsesizler mezarlığına gömülen Ali Uygur için adelet istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Haziran 2019
  • 15:25

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi tarafından gözaltında kaybedilenler için her hafta gerçekleştirilen eylemde bugün, gözaltında işkence ile katledilen ve kimsesizler mezarlığına gömülen Ali Uygur’un faillerinin cezalandırılmasını istedi.

Konak Sümerbank önünde saat 13.00’te gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını İHD şube yönetiminden Caner Canlı okudu.

İHD Genel Merkezi verilerine göre 2016'dan bugüne yani OHAL'le birlikte en az 28 kişinin kayıp olduğu bilgisini veren Canlı, ayrıca günlerdir Dersim’de aranan Engin Eroğlu’nun da bir an önce bulunması için yetkililere çağrı yaptı.

Ardından ise Ali Uygur’un 1980 yılında gözaltına alınarak katledilmesiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “1955 Antep/Nizip doğumlu Ali Uygur, Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü Mezunuydu. 1 Temmuz 1980’de Adana’nın Pozantı ilçesinde trenle yolculuk yaparken; Mithat Nisan, Mahir Keçeci ve Özcan Fedakâr ile birlikte gözaltına alındı ve Adana Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edildi. Ali Uygur Mersin Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine Mersin’e getirildi. Uygur’dan dokuz gün boyunca haber alınamadı.

10 Temmuz günü anne Hatice Uygur, iki kızı ve Demokrat Gazetesi Muhabiri Vahap Şehitoğlu ile birlikte; Mersin 1. Şube Müdürü Ömer Güneş ve Yardımcısı Hanefi Avcı ile görüşmüş annenin oğlunu sormalarına karşılık aldıkları cevap ‘inşallah ölmüştür’ olmuştur. O günden sonra bir daha haber alınamadı.”

Uygur ile gözaltına alınanlara dönemin Siyasi Şube Komiseri Hanefi Avcı’nın “Bu ayakkabının sahibini tanıyor musunuz?” diye sorduğunu ve “Konuşmazsanız sonunuz Ali Uygur gibi olur, ayakkabılarınız burada kalır” dediği aktarıldı.

Ailenin çabaları sonucu 22 Ağustos 1980 tarihinde Ali Bütün ismiyle kimsesizler mezarlığına defnedilmiş kişinin 53 gün öncesinde gözaltına alınan Ali Uygur olduğu ve annesinin işkence sonucu oğlunun parçalanmış bedenini teşhis ettiği belirtildi.

“Devletin bazı görevlileri yine suçüstü yakalanmışlardı ama 12 Eylül askeri darbesinin karanlığında bu dosya da açılmadan kapatıldı” diyen Canlı Kayıpların bulunması ve faillerinin cezalandırılması çağrısıyla açıklamayı sonlandırdı.

Açıklamanın ardından beş dakikalık oturma eylemi ile bu haftaki eylem sona erdirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir