AKP şefinden “esnek çalışma” ilanı: “İstihdam” yalanıyla ağır sömürü

AKP şefi Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada yeni “normalleşme” adımlarını duyurmasının yanı sıra esnek çalışma ve sosyal yıkım politikalarını hayat geçireceklerinin sinyalini verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Haziran 2020
  • 21:33

“Normalleşme” adımlarını hızla devreye sokarak tedbirleri kaldıran Erdoğan ve AKP’si, bugün açıkladıkları kararlarıyla göstermelik yasaklarını biraz daha gevşetti. 

3 saatlik kabine toplantısının ardından “ulusa seslenen” Erdoğan, gidişata dair yaptığı konuşmada yine toplumsal muhalefeti hedef almaktan savaş çığırtkanlığı bir dizi konuya değindi.

18 yaş altı ve 65 yaş üstü yasakları değişti

Korona salgınıyla birlikte katlanan işsizlik konusunda “istihdam” vaatlerini öne süren AKP şefi, esnek ve güvencesiz çalışma dayatacaklarının sinyalini verdi. Bununla birlikte, kaldırdıkları korona tedbirlerini açıklayan AKP şefi şunları duyurdu:

“- Lokanta, kafe ve kıraathane kapanış saatleri 24.00’e uzatılmıştır.

- Sinema, tiyatro ve gösteri merkezleri 1 Temmuz’dan itibaren faaliyete geçebilecektir.

- 65 yaş üstü vatandaşlarımız 10.00 ila 20.00 saatleri arasında her gün dışarı çıkabilecektir.

- 18 yaş altı ile ilgili kısıtlama, velilerinin refakatinde olduğu sürece tamamen kaldırıldı

- Milli parklar gibi parklar 18 yaş altı, 65 yaş üstü için ücretsiz olacaktır.

- Düğün salonları belirlenen kurallara uygun şekilde 1 Temmuz’dan itibaren hizmete başlayabilecektir.”

Esnek çalışma ile güvencesizlik dayatılacak

Dünya genelinde salgının etkisi olduğunu belirten Erdoğan, “Kamu yardımlarının da yakın gelecekte ekonomiye ağır yük getireceği anlaşılıyor” diyerek yeni döneme dair sosyal yıkım politikalarının da sinyalini verdi. Erdoğan “istihdam” vaadiyle yeni sömürü uygulamalarını ise şöyle açıkladı:

“Kısmi ya da esnek çalışma alanında işgücü piyasamızı daha da verimli hale getirecek düzenlemeleri hayata geçireceğiz. 25 yaş altındakilerinin istihdamını destekleyeceğiz. 25 yaş altı gençlerin, 50 yaş üzerinde olanların kolay şekilde istihdam edilmelerini sağlayacağız. Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sağlayacak çalışmayı başlatıyoruz. Bu sigorta ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınmasını sağlayacağız.”

Sermayenin demir yumruğu Erdoğan bu esnek çalışma vurgusuyla, salgının faturasını işçi ve emekçilere çıkarma hedefini açıktan ilanı etmiş oldu. Sermaye ve ona her türlü hizmet sunan AKP-MHP rejimi, salgın süresince işçi-emekçileri yaşamlarını ve sağlıklarını yok sayarak, çarkların dönmesi için çalıştırdı. Erdoğan’ın bu sözleri, sermaye iktidarının şimdiki hedefinin ise “istihdam” yalanıyla kölece çalışma koşullarını hayata geçirmek olduğunu ortaya serdi.

Ortadoğu’da saldırganlık devam edecek

Tek adam rejimin şefi Erdoğan Ortadoğu konusunda da ikiyüzlü söylemlerini sürdürdü. “Zor günlerinde hiçbir hesap yapmadan Libya halkının yanında yer aldığımız gibi iyi günlerinde onlarla birlikte kazanacağımız iklimi oluşturmanın gayreti içerisindeyiz” diyen Erdoğan Libya’daki savaştan pay kapma derdini açıkça ifade etmiş oldu. AKP iktidarının talana dayalı dış politikasının devam edeceğinin sinyallerini verdi. Muhalefetin “Libya’da ne işimiz var” sözünü aktaran T. Erdoğan yine muhalefeti hedef alarak konuşmasını bitirdi.

İLİŞKİLİ HABERLER