TÜMTİS: Yeni kölelik yasası kabul edilemez

TÜMTİS, Meclis’e “istihdamı destekleme paketi” ismiyle getirilen yasa teklifi üzerine yazılı açıklama yaparak “Yeni kölelik yasası kabul edilemez” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Ekim 2020
  • 15:16

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Meclis’e “istihdamı destekleme paketi” adıyla sunulan kanun teklifine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada kanun teklifi “yeni kölelik yasası” olarak değerlendirerek bunun kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Salgın sürecinde de AKP iktidarının sermaye için çalıştığının altı çizilen açıklamada, yeni teklifin bunun bir örneği olduğu belirtildi. Teklifte işçiler için kuralsız-esnek çalışma, asgari ücretin altında ücret anlamına gelen yarı zamanlı çalışma modeli öngörüldüğü ifade edilerek “Bu model emekliliği, kıdem tazminatı hakkını ulaşılmaz bir hayale dönüştüren çalışma modelidir” denildi.

Kıdem tazminatı yeni kölelik yasasıyla gasp edilecek

Asla kabul edilmeyecek teklif için açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu modelle 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanları; belirli süreli sözleşmelerle, yarı/esnek zamanlı çalıştırmak, böylece kıdem tazminatına hak kazanamaz hale getirmek istiyorlar. Çünkü belirli süreli sözleşmeyle çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanamıyor. 

“Yani yasalaştırmak istedikleri bu paketle; 16 yaşından itibaren çalışabilirsin ama 25 yaşına kadar kıdem tazminatına hak kazanamazsın diyorlar. Sadece iş kazası ya da meslek hastalığı sigortan olur ve 25 yaşından önceki çalışmaların emeklilikte dikkate alınmaz demeye getiriyorlar. Hem teşvik verme vaadiyle işverenlerin 50 yaşından büyük işçileri yarı zamanlı çalışmaya zorlamasını sağlamak istiyorlar hem de 50 yaşından sonra 10 yıl boyunca emekli olamazsın, çalışmaya devam etmek zorundasın ama kıdem tazminatı alamazsın ve prim güne hak kazanamazsın diyorlar. Yani 25 yaşından önceki ve 50 yaşından sonraki çalışmalarını dışlayarak emekliliği neredeyse imkânsızlaştırmak istiyorlar.”

“Sendikalar ve emek örgütleri omuz omuza mücadeleye”

Yasa teklifiyle işçilerin kazanılmış haklarına saldırıldığı belirtilerek mücadele çağrısı yapıldı:

“İşçilerin yasal haklarını, kazanımlarını elinden alan, sendikalaşmayı da imkânsız hale getiren bu vicdansız uygulama asla kabul edilemez.

“Bir kez daha ifade ediyoruz; genel kurul kararımız var ve kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Etrafından dolanarak, başka isimler vererek, kıdem tazminatı hakkımızın budanmasına izin vermeyiz.

“Bu, kıdem tazminatının fona devri girişiminden çok daha kapsamlı ve kıdem tazminatı hakkının ortadan kaldırılmasının yanı sıra emeklilik hakkı da dâhil birçok işçi hakkını gasp etmeye yönelik büyük bir saldırıdır. Bu nedenle başta konfederasyonumuz Türk-İş olmak üzere tüm sendikaları ve emek örgütlerini omuz omuza mücadele etmeye davet ediyoruz.”