Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) kıdem tazminatı gaspı hazırlığına karşı “Kıdem tazminatımızdan elinizi çekin!” vurgusuyla yazılı bir açıklama yaptı.
koronavirüs salgını nedeniyle çalışma yaşamının pek çok sorunla karşı karşıya bulunduğu bugünlerde gündeme getirilen bu saldırı, “işçilerin 84 yıllık hakkına göz dikilmesi, kelimenin tam anlamıyla fırsatçılıktır” diye yorumlandı.
Kademeli geçiş sınıfı bölmeyi amaçlıyor
Açıklamada, AKP iktidarının öne sürdüğü kademeli geçişle işçi sınıfını bölmeye çalıştığına değinildi ve mezarda emeklilik yasası hatırlatılarak “Bugün sayıları 5 milyonu bulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunun sebebi de böyle bir ‘kademeli geçiş’ kazığıydı” denildi.
“Kıdem tazminatı hakkımızın; fon adı altında işverenlere peşkeş çekilmesine, yeni bir arpalık yapılmasına asla göz yummayacağız” denilen açıklamada, hedeflenen saldırı şöyle aktarıldı:
“Bugün 30 günlük brüt ücret tutarı olan kıdem tazminatının 11 günlük bir bölümünü ya da işveren payını yüzde 4’e düşürerek fona devretmeye çalışıyorlar. Yani işverenin % 8,33 olan payını % 4’e düşürmek istiyorlar. Bununla kalmayıp işçinin ücretinden de kesinti yapmayı planlıyorlar. Mevcut düzenlemede kıdem tazminatı işten çıkarılan işçinin son ücreti üzerinden ve bütün sosyal haklar eklenerek hesaplanıp ödenirken getirilmek istenen düzenleme ile bu da ortadan kaldırılmaktadır. Ve düzenlemeye göre; 56 yaşına kadar fondan hiçbir ödeme yapılmayacaktır.”
Sendika ve konfederasyonlara çağrı
İşsizlik fonu gibi kıdem tazminatı fonunun da sermayeye peşkeş çekileceğine dikkat çekilen açıklamada, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK konfederasyonlarına kıdem tazminatı konusunda verdikleri söz hatırlatılarak “Hiçbir sendika ya da konfederasyon da kıdem tazminatı hakkımızı pazarlık masasına malzeme yapmaya kalkışmamalı, mevcut kazanımımızı ortadan kaldırmayı amaçlayan bu tür girişimlere karşı ‘görüşmeye hazırız’ gibi sözler sarf etmemelidir. Kıdem tazminatı işçinin elinde kalmış son kazanımıdır, dokundurtmayız” denildi.
Açıklama, “konfederasyon ayırımı yapmaksızın tüm sendikalara kıdem tazminatı hakkımıza yönelik böylesi bir saldırı karşısında omuz omuza mücadele çağrısı” ile son buldu.