AKP şefinden “normalleşme takvimi”

AKP şefi Tayyip Erdoğan koronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasıyla ilgili uygulamaların takvimini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mayıs 2020
  • 20:27

Koronavirüs salgını sürecini işçi ve emekçileri sömürmeye devam ederek, sömürüyü ağırlaştıran esnek çalışma uygulamalarını hayata geçirerek yöneten AKP iktidarı, son günlerde dillendirdiği “normalleşme” için planını bugün açıkladı.

Dikta rejimin şefi Tayyip Erdoğan “ulusa sesleniş” diye yaptığı açıklamada, bu süreçte hayata geçirdikleri uygulamaları hatırlatarak kendilerini övmeyi ihmal etmedi. “Normalleşme” planının yardımcıları tarafından, Bilim Kurulu önerileri doğrultusunda hazırlandığını öne süren T. Erdoğan, sürecin Mayıs-Haziran-Temmuz olarak üç aya yayılacağını belirtti. 

Toplu alanlarda maske ve fiziki mesafe gibi tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini, “titiz temizlik kurallarına riayet edileceğini” ifade eden Erdoğan, bu üç aya ilişkin takvimi açıkladı. Bununla birlikte T. Erdoğan, işyerlerinde de Sağlık Bakanlığı’nın “rehber dökümanları” çerçevesinde sömürünün devam edeceğini sözlerine ekledi.

Erdoğan’ın açıkladığı “Normalleşme takvimi” kapsamında ilk uygulanacaklar şöyle:

- 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için belli gün ve saatte “yürüme mesafesiyle tahditli” olarak yürüyüş izni tanınacak. 65 yaş üstüne sokağa çıkma günlerinden birinde 4 saat yürüyüş imkanı tanınacak ve ilk olarak 10 Mayıs'ta uygulanacak, 11.00 ila 15.00 arasında geçerli olacak.

- 20 yaş altı için de benzer uygulama iki yaş grubu ayrı olarak uygulanacak. 0-14 yaş 13 Mayıs Çarşamba günü 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek. 15-20 yaş grubu 15 Mayıs Cuma günü yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkıp hava alıp dinlenebilecek.

- 31 ile giriş çıkış sınırlaması bu gece itibarıyla Antalya, Mersin, Muğla, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya için kaldırılacak. Diğer 24 ile giriş çıkış yasağı 15 gün daha sürecek.

Maske ulaştıramadılar, satışa sunacaklar

AKP şefi Tayyip Erdoğan, cerrahi maske ve bez maske satışına izin vermeyi planladıklarını söyleyerek fiyat sınırlaması getireceklerini öne sürdü. 

T. Erdoğan eğitim alanındaki “normalleşme” planını ise “Üniversite sınavı 27-28 Haziran, LGS 20 Haziran'da yapılacak. Üniversiteler 15 Haziran’da akademik takvime dönecek” diye aktardı. Bunun dışında kalan kimi düzenlemeler ise şöyle olacak:

- Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek.

- Kurallara uyulması şartıyla AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlayacak.

- Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak.

- İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulamasını, 5 Mayıs itibarıyla sona erecek.

- Berber, kuaför, güzellik salonu 11 Mayıs’ta faaliyete geçiyor.

-AVM 11 Mayıs’tan itibaren açılacak, hac-umre ziyaretlerini Diyanet belirleyecek. 

-Salgın hastaneleri sayı 1 Haziran’dan itibaren azaltacak.

***

Koronavirüs salgınını "ekonominin çarkları dönmeye devam edecek" diye karşılayan AKP iktidarı, bugün "normalleşme takvimi" açıklasa da salgın tehdidi devam ediyor. Salgını gerek kendi iktidarları gerekse sermaye için fırsata dönüştüreceklerini ilan edenler, bugün de aynı hedefle sürece yaklaşıyor. Zira dış ticaretten sanayiye bir dizi ekonomik göstergenin iflas tablosuna işaret etmesi, asgari düzeyde uygulanan tedbirlerin de kaldırılmasında belirleyicidir. AKP iktidarı, aceleye getirmeye çalıştığı bu "normalleşme takvimi" ile halk sağlığını umursamadığını bir kez daha göstermiştir.

İLİŞKİLİ HABERLER