Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) gerçekleri ortaya koymaktan uzak verileri bu kez de işsizlik oranlarında ayyuka çıktı.
Mart döneminde işsizlik oranı “azaldı” ve geçen yıla kıyasla 0,9 puan düşüşle yüzde 13,2 oldu. İşsiz sayısı da geçen yıla kıyasla 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişiye düştü.
Burjuvazinin işsizlik oranı hesabı doğrultusunda “dar tanımlı” -yani yalnızca etkin bir şekilde iş arayan işsizler üzerinden- yansıtılan işsizlik oranı, koronavirüs salgınının yeni başladığı dönemde “düşmüş” oldu.
İstihdam 1 milyon 600 bin azaldı
Bununla birlikte verilerde, istihdam ve işgücüne katılımdaki düşüş dikkat çekti. Bu düşüşler, koronavirüsün etkisinin henüz tam yansımadığı bir dönemde, krizin boyutunu da gözler önüne serdi. İstihdam oranı 3,4 puan azaldı, istihdamda ise 1 milyon 660 bin kişi azaldı.
İşgücü de Mart döneminde bir önceki yıla kıyasla 2 milyon 235 bin kişi azaldı. İşgücüne katılma oranı da 4,5 puanlık azalış ile %48,4 olarak gerçekleşti. İşgücündeki düşüşün istihdamdaki düşüşe kıyasla daha fazla olması işsizlik oranında sahte bir “artış” görülmesine sebep oldu.
Bir önceki döneme göre işsizlik arttı
TÜİK verilerinde bir diğer dikkat çeken ise dönemlik eğilim oldu. Şubat dönemine kıyasla Mart’ta işsizlik oranı arttı, istihdam düştü. Mevsim etkisinden arındırılmış bu veriler şöyle:
“Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0,3 puan artarak %13,0 oldu. İşsiz sayısı bir önceki döneme göre 33 bin kişi azalarak 3 milyon 972 bin kişi olarak gerçekleşti.
“Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı bir önceki döneme göre 1,7 puan azalarak %42,6 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 3 bin kişi azalarak 26 milyon 512 bin kişi olarak tahmin edildi.”