Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve İzmir'de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edilirken, Ankara'da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Haziran 2022
  • 22:50

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ile kayıp yakınları, 698'inci haftasında Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 1992’de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Hizbullah tarafından katledilen Uzman Doktor Mehmet Emin Ayhan ile 1993 yılının Haziran ayında arkadaşı İkram Han ile birlikte katledilen sağlıkçı Hamit Pamuk için adalet istendi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi ile kayıp yakınları 535’inci haftasında eylemi Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi.

Batman’da 4 Eylül 1993 yılında katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar ile DEP Batman İl Yönetim Kurulu Üyesi Metin Özdemir için adalet istenen eylemde, ayrıca, Sincar’ın ölümüne ilişkin 27 Haziran’da Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek 8’inci duruşması için katılım çağrısı yapıldı.

Hala adalet arandığını vurgulayan açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İzmir’de

İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı eylemde 42 yıl önce Mersin’de işkenceyle katledilen Ali Uygur için adalet istendi. Eylemde ayrıca İstanbul'da Cumartesi Anneleri'nin eylemine yapılan müdahaleye tepki gösterildi.

Aydın, 12 Eylül askeri darbesinin karanlığında dosyanın açılmadan kapatıldığını söyledi.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, şube binası önünde yaptığı 407’nci hafta eyleminde Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Nail Demir’in serbest bırakılmasını istedi. Eylemde açıklamayı yapan İHD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi İhsan Seylan kolon kanseri olan Demir’in hapishanede tedavisinin engellendiğini belirtti ve Demir’in serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı