Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır ve Batman'da gözaltında kayıplar için adalet aranırken, İzmir ve Ankara yaşam hakları için hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Haziran 2022
  • 22:30

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 697’nci haftasında Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde eylemini gerçekleştirdi.

Bu hafta 1992 Haziran ayında katledilip, cenazesi evinin önüne bırakılan 13 yaşındaki Serhat Kazak’ın için İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz adalet istedi. 

Bugüne dek adaletin gelmediğini belirten Akdeniz Serhat ve tüm kayıplar için adalet istedi. Açıklamanın ardında tüm kayıp ve faili meçhuller için oturma eylemi yapıldı.

Batman

Batman’da  İHD ve kayıp yakınları, 534’üncü eylemini Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. 6 Haziran 1994’te Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesi Şahlat Köyü’nde gözaltında kaybedilen Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbeti soruldu.

Basın metninii okuyan İHD Şube Yöneticisi Gülbahar Kaya, gözaltında kaybedilen insanların akıbetlerinin araştırılmasını, faillerinin bulunup yargılanmasını, ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin bir an önce temizlenmesi için gerekli adımların atılmasını istedi.

Konuşmanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi.

İzmir

İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaparak 14 yıldır Buca Kırıklar F Tipi Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Fırat Yağmakan’ın serbest bırakılmasını istedi.

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Ahmet Çiçek, Fırat Yağmekan'ın birçok kronik hastalığı bulunduğunu vurgulayarak "Hafif, 45 derece sol kulakta işitme kaybı, tekrarlanan bir hastalığı bulunmaktadır. Hepatit B ve enfeksiyonal hastalıkları vardır. İleri derecede karaciğer yağlanması mevcut. 13 yıldır ilaç kullanmasına rağmen durumunda bir değişme olmamıştır" dedi.

Yağmekan’ın hapiste tedavisinin engellendiğini belirten Çiçek yaşam hakkı için serbest bırakılmasını istedi.

Ardından konuşan Fırat Yağmekan'ın annesi Sultan Yağmekan ise, "Çocuklarımız hasta ve tedavi edilmiyor. İnsani hakları ellerinden alınıyor. Çocuklarımıza onlar bakamıyorlarsa bıraksınlar, tedavilerini biz yaparız. Bir gün Baro, bir gün Kırıklar Cezaevi bir gün de adliye önünde nöbetteyiz. İstediğimiz tek şey adalet. Çocuklarımızın insanca yaşama hakkı vardır" ifadelerini kullandı.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 406’ncı haftasında Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan hasta mahpus Metin Aykaç’ın serbest bırakılmasını istedi. İHD Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Merkezi Hapishane Komisyonu eş sözcüsü Nuray Çevirmen, hasta mahpus Aykaç’ın beyninin sol tarafında bulunan kistin yaşamı açışından risk teşkil ettiğini belirtti.

Çevirmen, Aykaç’ın tedavi edilmesi için serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı