Fransa’da OHAL uygulamalarıyla sokağa çıkmanın, eylem ve etkinliklerin yasak olduğu bir dönemde Küresel Güvenlik Yasası’na karşı kitlesel eylemler gerçekleşti.
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in “Bizi koruyanları koruyalım” diye sunduğu yasa tasarısında polis ve jandarmanın görev anında fotoğraf ve videolarının çekilmesine yönelik yasak da yer alıyor. Fransız devleti, kolluk kuvvetlerinin fotoğraf ve videolarının çekilmesi ve yayınlanmasına 1 sene hapis ve 45 bin avro para cezası getirmeyi hedefliyor.
Yasaya karşı başkent Paris’in yanı sıra Bordeaux, Toulouse, Perigueux, Mans, Lille, Nantes, Lyon, Troy, Nice, Chambery, Chalons sur Saon, Grenoble gibi Fransa’nın pek çok yerinde kitlesel eylemler düzenlendi.
Paris’te dün düzenlenen eyleme gazeteci sendikalarından Ulusal Gazeteciler Sendikası (CGT-SNJ), CFDT Journalist, SGJ-FO, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (FEJ), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FİJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler ve (LDH) İnsan Hakları Ligi’nin yanı sıra onlarca demokratik kitle örgütü destek verdi.
Ulusal Meclis’in arka tarafında bulunan Edouard Heriot Meydanı’nda saat 16. 00’da başlayan eylemde meydanda miting yapıldı, düzenleyici kurumlar adına konuşmalar gerçekleştirildi.
Yasa hakkında yapılan bilgilendirmelerle yasa ile sadece gazetecilerin, foto muhabirlerin, belgesel film yapımcıların değil, eylemlerde bulunan gözlemcilerin sıradan bireylerin, elinde telefon bulunan herkesin telefonlarına el konularak gözaltına alınacakları açıklanarak devletin gözaltı, yargılama ve tutuklama baskısıyla otosansür uygulayacağı belirtildi. Yasa tasarısında yer alan 21. madde ile de polisin drone ve diğer video ekipmanlarıyla donatıp eylemcileri yüz tanıma sistemiyle anında kimlik tespiti yapabileceği açıklandı.
“Polisten polis için kanun-polis devleti!”, “Bizi polisten kim koruyacak?”, “Özgürce yaşam!”, “Daha fazla demokrasi!”, “En büyük virüs Macron!”, “Filme almaya devam edeceğiz!” dövizlerinin taşındığı eylem boyunca “Katil, tecavüzcü polis!”, “Polis her yerde adalet hiçbir yerde!”, “Kahrolsun faşistler, polisler ve devlet!”, “Herkes polisten nefret ediyor!” sloganları öfkeyle haykırıldı.
Akşam saat 18. 00’den itibaren kitlenin daha da artmasıyla Edouard Heriot Meydanı dolup taşarken meydana çıkan ara sokaklar ve Saint Germain Bulvarı eylem alanına dönüştü. Düzenleyici kurumların yerini ikinci yıldönümünde Sarı Yelekliler, kolej, lise ve üniversiteli yüzlerce genç aldı. Polisin kitleyi dağıtmak için yoğun gaz bombası kullandığı eylemde direniş kararlılığı sergileyen kitle ara sokaklardan gerçekleşecek olası gözaltı saldırılarına karşı ise plastik çöp konteynırlarını ateşe vererek barikatlar kurdu. BRAV-M denilen motorize birliklerin sızmasını önledi.
Polisiyle, jandarmasıyla, gaz bombalarıyla, BRAV-M birlikleriyle kitleyi dağıtmakta yetersiz kalan polis güçleri çareyi su sıkma aracında buldu. Eylem 21. 30’da bitti.
Eylemden notlar
-Gerçekleşen eylem için yoğun önlem alan polis Concorde metro istasyonu ile bazı istasyonları kapatarak kitleyi kontrol ve denetim altına almaya çalıştı. Sokağa çıkmak için gerekli izin belgesi dayatmalarının yanı sıra sırt çantaları arandı.
-OHAL uygulamalarıyla sokağa çıkmak için gerekli resmi izin belgesinde “çalışmak, doktora gitmek, temel ihtiyaçları satın almak” gibi belirli şıklar yer alıyor. Kitle, eylemin izinli olmasından kaynaklı İnsan Hakları Ligi’nin hazırlamış olduğu belgeyi göstererek eyleme katıldı.
-Eylemcilere dağılmaları içen uyarı yapan polis, gazetecilere eylemi terk etmelerini anons etti. Aksi takdirde izinsiz eyleme katılmaktan gözaltına alma tehdidi savurdu. Gazetecilerden polis şiddetine maruz kalıp gözaltına alınanlar oldu.
-Paris’te 21 Kasım Cumartesi günü İnsan Hakları Meydanı Trocadero’ya yeni eylem çağrısı var.
Kızıl Bayrak / Fransa