Fransa’da OHAL’de yeni kararlar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, OHAL kapsamında aldıkları yeni kararları açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Ekim 2020
  • 16:27

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron koronavirüs vakalarının artmasından kaynaklı yeni açıklamalarda bulundu ve OHAL’in genişletildiğini ilan etti.

29 Ekim gecesinden itibaren yürürlüğe girecek olan OHAL kararlarına göre, dışarı çıkma yasağı en az 1 Aralık’a kadar uygulanacak, hatta Ocak’a kadar sürebilecek. Günlük dışarı çıkma izni 1 saate indirilirken, çıkabilmek için Mart-Nisan aylarındaki gibi dışarıya çıkış belgeleri gerekecek. Belgede; evin etrafında 1 kilometrelik alanda 1 saatlik dolaşma veya spor hakkı, doktor randevuları veya mahkeme duruşmaları, alışveriş, yardıma muhtaç olan birine gidebilme dışında dışarı çıkma izinleri olmayacak. 

Eğitim alanında üniversite dersleri internetten devam edecek. Kreşler, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim sürdürülecek, ebeveynler çocuklarını okula getirip götürme hakkına sahip olacak.

Kafeler, restoranlar, barlar, giyim mağazaları, alışveriş mağazaları, güzellik enstitüleri ve kuaförler kapatılacak. E. Macron, 15 gün sonra bazı esnafların işletmelerini tekrar açması için sürecin tekrar değerlendirileceğini açıkladı. Bunların haricinde park, bahçe ve pazarlar da kapatılacak.

Bu süreçte temel ihtiyaçların karşılanabileceği eczaneler, büfeler, bilgisayar mağazaları, marketler, süpermarketler, benzin istasyonları, kuru temizleyiciler ve bankalar açık kalacak.

E. Macron kapitalistlere de seslenmeyi ihmal etmedi. Özel sektörde temel ihtiyaçlar gözetilmeden, halk sağlığı hiçe sayılarak üretim devam edecek, işçiler de virüs tehdidiyle sömürülmeye devam edecek. Şimdiye kadar açıklanan milyar dolarlık yardımlar işçi ve emekçilerin değil kapitalistlerin hizmetine sunuldu. Şimdi de büyük sermaye için aynı hassasiyet gösterildi. Çalışma saatleri dahi değiştirilmezken, tam gün çalışmayan işçilerin ücretlerini de sermayeyi koruyan devlet karşılayacak.

Kızıl Bayrak / Fransa