Fransa’da ırkçılık devlet eliyle körükleniyor

Fransız devlet yetkilileri ırkçılığı ve Müslüman düşmanlığını körükleyen açıklamalar yaparken ırkçı saldırılar da artış kaydetti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Ekim 2020
  • 17:30

Paris banliyölerinden Conflans-Sainte Honorine’de 16 Ekim günü tarih ve coğrafya öğretmeni Samuel Paty’nin vahşice öldürülmesinin ardından Başbakan Castex, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer ve aralarında Cumhuriyetçilerin (LR) de olduğu vekiller ırkçılığı ve Müslüman düşmanlığını körükleyen açıklamalar yaptı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin bir televizyon kanalına yaptığı konuşmada süpermarketlerde helal gıda reyonlarını görmekten şok yaşadığını açıklayarak bu tür reyonların kabul edilemez olduğunu ve kapatılması gerektiğini iddia etti. Bakan ayrıca valiliklere “radikaller” listesinde (fichier S) yer alan 231 yabancının sınır dışı edilmesi talimatını verdi. Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ise “terörizmin finans kaynaklarıyla mücadele etmek istediğini” öne sürdü.

Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer 22 Ekim Perşembe günü Europe1’e yaptığı açıklamada Melanchon’un partisi Boyun Eğmeyen Fransa (France İnsoumise) ve öğrenci sendikalarından UNEF’i hedef alarak “islamo goşizmin üniversiteleri kasıp kavurduğunu” öne sürdü. Önceden troçkistlerin öğrenci birliklerine sızdıklarına değinen bakan, şimdi ise selefilerin bu görevi devraldığını iddia etti. UNEF ve Sorbonne öğrenci temsilcisi, giyimi üzerinden aynı düşmanlıkla hedef alınıyor.

Diğer yandan eski başbakan François Fillon’un daha önce gündeme getirdiği ve halen desteklediği, LR vekillerinden Eric Ciotti’nin dini kıyafet ve işaretlerin yasaklanması için verdiği yasa önerisi de onlarca sağcı vekilden destek buldu.

Samuel Paty’nin öldürülmesinin ardından devlet temsilcilerinin yaptığı ırkçı açıklamalar sürerken Fransa’nın birçok yerinde de ırkçı saldırılar yükselişe geçti. Camilere yönelik saldırılar gerçekleşirken sosyal medya üzerinden de camilere ve Müslümanlara yönelik tehditler çoğaldı. Eyfel kulesi yakınında Champ de Mars’ta Cezayir kökenli iki kadın ırkçı söylemlerle bıçaklı saldırıya uğradı.

Sendikalardan birlik ve kardeşlik çağrısı

Sendikalar ve STK’lar da bu gelişmelere karşı ortak açıklama yaptı. “Karanlığın karşısında birleşik ve kardeşçe bir toplum oluşturalım” denilen açıklamada, ırkçı saldırıya karşı birlik ve kardeşlik çağrısı yaptı. Gericiliğin karanlığına karşı laik eğitimin önemine dikkat çekilen açıklamada, özgürlüklerin sosyal adalet politikaları ile garanti altına alınabileceği vurgulandı. 21 Ekim’de yapılan açıklamaya işçi sendikalarından, eğitim emekçilerinin örgütlü olduğu sendikalardan ve öğrenci sendikalarından CGT, Sud-Solidaire, CFDT, UNEF, UNL, UNSA’nın yanı sıra MRAP (Irkçılığa Karşı Halklar Arası Dostluk Hareketi), France Nature Envirenement (Fransa Doğa Çevre), La Ligue de droit de l’homme (İnsan hakları ligi), La ligue de l’enseignement (Eğitim Birliği) katıldı.

Kızıl Bayrak / Paris