Fransa’da polis yasası ‘yeniden’ yazılıyor!

Fransa’da kitlesel ve militan eylemlerle karşılanan yeni polis yasa tasarısı oluşan tepki nedeniyle revize edilecek.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Aralık 2020
  • 17:06

Fransa’da sermaye hükümetinden polis terörünün önünü açacak “küresel güvenlik yasası”na dair yeni bir açıklama geldi. Açıklama dün Elysee Sarayı’nda hükümetin konuyla ilgili ‘kriz’ toplantısından sonra geldi. LREM’in sözcüsü ve Başbakan Jean Castex yasanın yeniden yazılacağını ifade etti. Fakat Castex, bunun tam olarak bir geri çekme ve iptal olmadığını da vurgulamaktan geri durmadı. “Bu bir geri çekilme veya askıya alma değil, metnin tamamen yeniden yazılmasıdır” vurgusunun yapıldığı açıklamada, sözde “yanlış anlamalar ve şüpheler ortadan kaldırılıp” yasa tasarısının tekrar sunulacağı ifade edildi.

Elysee Sarayı’ndan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Açıklamada şunlar ifade edildi: “Cumhurbaşkanı’nın 24. madde ile ilgili bir dogması yok. Polisi korumak ve basın özgürlüğünü garanti altına almak gibi çifte hedefi koruyarak daha uygun bir ifade bulmak istiyor

Dün Meclis Hukuk Komisyonu’na savunma veren İçişleri Bakanı Gérald Darmanin “hataları” ve “sorunları” kabul etmek zorunda kaldıktan birkaç saat sonra hükümetin açıklaması geldi. Geçtiğimiz hafta hem polis şiddetine dair bir dizi görüntünün yayınlanmasının hem de kitlesel eylemlerin ardından sermaye hükümetinin kendi partisinden bile eleştiriler gelmeye başlamıştı. Macron’un da İçişleri Bakanı’nı sorumlu tutarak “Beni içine soktuğun durum önlenebilirdi” diye çıkıştığı basına yansımıştı. Macron’un duruma sözde “yeni el attığı” imajı çizilerek sorumluluğu hafifletilmeye, tepkiler dizginlenmeye çalışılıyor.

Macron hükümetinin yönetime geldiği dönemden beri tüm saldırı yasalarının revize edilmesi değişmez bir pratiğe döndü. Eylemlerin basıncı karşısında saldırı yasalarında bazen yumuşatmalar, farklı tavizler veriliyor olsa da esas amaca dair saldırılar yasalaşmış oluyor. Bu tasarının kaderini de süren eylemlerin gücü ve kararlılığı belirleyecek gibi görünüyor.

Kızıl Bayrak / Fransa