Çokuluslu tekeller Fransa’da işçi kıyımına hazırlanıyor

Çokuluslu şirketlerden Danone, Total, İBM ve Sanofi’de binlerce çalışan işten çıkarılıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Kasım 2020
  • 23:52

Salgını fırsat bilen kapitalistler art arda yaptıkları açıklamalarla “yeniden yapılanma” adı altında kârlarına kâr katmayı hesaplıyor. Kapitalist tekeller bu projeler kapsamında binlerce çalışanını işten çıkarıyor.

Kasım ayı başlarında Sodexo, Elior, Celio, Gap, Société Générale, PSA, Perrier, Groupe Printemps, Bridgestone, Celio ve Gap gibi sermaye grupları “yeniden yapılanma’’, “iş kurtarma planı”, “istihdamı koruma”, “gönüllü isteğe bağlı çıkış’’ gibi uygulamalarla binlerce çalışanını işten çıkardığını açıklamıştı. Şimdi de Danone, Total, IBM ve Sanofi binlerce çalışanını işten çıkaracağını açıkladı.

Danone'nin CEO'su Emmanuel Faber 23 Kasım Pazartesi günü yaptığı açıklamada 500'ü Fransa'da olmak üzere toplamda bin 500 ile iki bin arası çalışanın işten çıkarılacağını duyurdu. Danone’nin yeni planıyla 2023 yılına kadar bir milyar avro tasarruf yapmayı, bu tasarrufla da yeni yatırımlar yapmayı hedeflediği belirtiliyor.

Binlerce çalışanını çıkartan Danone %8 den fazla bir artışla hissedarlarına ilk altı ayda 1.4 milyar avro kar payı dağıttı.

Total'de ise “gönüllü bir ayrılma” planı müzakere ediliyor. CGT'ye göre, gönüllü ayrılık planından 700 çalışan etkilenecek.

Fransız petrol şirketi Total 23 Kasım Pazartesi günü sendikalarla petrokimya dalında gönüllü ayrılma planı çerçevesinde müzakerelere başladı. Grup yönetimi, CGT, FO, CFE-CGC, CFDT ve CFTC de dahil olmak üzere, yedi sendikaya bildirdiği gönüllü ayrılık planı kapsamında kariyer sonu gelmiş çalışanlarını hedeflediği belirtiliyor. Yönetim ayrılanların yerine "araştırma ve geliştirme" alanlarında genç çalışanlar alınacağını belirtse de diğer alanlarda boşalan yerlerin doldurulmayacağı söyleniyor.

ABD'li bilgisayar devi IBM, “küresel yeniden yapılanma” kapsamında Fransa'da bin 180 ila bin 385 çalışanı işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Fransız Basın Ajansı AFP'nin 25 Kasım Çarşamba günü sendika kaynaklarından edindiği bilgiye göre, IBM'in ülkedeki işgücünün yaklaşık dörtte birinin ortadan kaldırılmasını sağlayan PSE-İş Tasarrufu Planı’nı 16 Aralık'ta sendikalara resmi olarak sunacağı açıklandı. Başta gönüllü ayrılık olarak sunulacak olan planda yeterli gönüllü olmaz ise işten çıkarmaların yaşanacağı belirtiliyor.

Total ve Sanofi şirketleri de salgınla birlikte yaptıkları kıyımla ''korona vurguncuları'' olarak gündeme gelmişlerdi. Salgının ardından Total, yan kuruluşu olan Hutchinson'da üç bin çalışanı işten çıkardı. Şimdi ise gönüllü ayrılık adı altında 700 çalışanını işten atmaya hazırlanıyor. Sanofi ilaç grubu da bini Fransa'da olmak üzere, Avrupa'da toplam bin 700 çalışanını gönüllü ayrılık adı altında işten çıkarmıştı. Salgını fırsata çeviren kapitalistler, sermaye devletinin desteğiyle kamu kaynaklarından sınırsızca faydalanırken, “yeterli gönüllü olmazsa” işçi kıyımında da sınır tanımayacaklarını ortaya koyuyorlar. Krizi fırsata çeviren kapitalist tekeller ve hissedarları servetlerine servet katarken işçi ve emekçilere ise işsizlik ve yoksulluk dayatıyorlar.

Kızıl Bayrak / Paris