Fransa’da polis yasası ‘geri çekildi’, kitleler çekilmedi!

Fransa devleti yasayı geri çekip “tekrar yazılacağını” açıklasa da ülke çapında dün on binler yine sokaklara çıktı. Bu eylemin bir diğer önemli yanı işçi sendikalarının polis yasasıyla emeklilik hakkına saldırıyı birlikte ele almasıydı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Aralık 2020
  • 16:26
Lorient

Lorient

Lorient

Lorient

Lorient

Lorient

Fransa’da “Küresel Güvenlik Yasası”na karşı eylemler dün de devam etti. Fransız devletinin yasayı geri çekmesine karşın kitleler ülke çapında sokaklara çıktı.

Özgürlük Yürüyüşü Koordinasyonu olarak merkezi bir örgütlenmeyle sürdürülen yasa karşıtı mücadelede CGT, Sud gibi önemli işçi sendikaları da yer alıyor. Koordinasyon, hafta başında sermaye hükümetinin tepki çeken noktaları revize edeceğini açıklayarak yasayı şimdilik geri çekmesine rağmen eylemleri sürdürme kararı almıştı.

Dün de Fransa’nın birçok kentinde eylemlere devam edildi. İşçi sendikalarının konuyu polis yasasının yanı sıra emeklilik hakkına saldırıyla birlikte ele alması eylemin politik içeriğini güçlendirdi. İki saldırının iç içe geçtiğini vurgulayan sendikalar, buna karşı mücadelenin de birlikte yürümesi gerektiğini vurgulayan pankartlarla eylemlere katıldı. Dünkü eylemde polis yasası kadar emeklilik hakkına vurgu da öne çıktı.

Bir önceki haftanın katılımına göre düşük olsa da yine de onbinler sokaktaydı. Kitleler devletin polis şiddetinin önünü açma çabalarına karşı tepkilerinin arkasında olduğunu ortaya koydu.

Paris’te kitlesel ve militan eylem

Yine ülke çapında gerçekleşen dünkü eylemlerin en önemli merkezi Paris’ti. Paris’te eylem için Porte de Lilas’da buluşuldu. Dar caddede kitleyi kuşatan polis ve jandarma birlikleri tüm yürüyüş kolunu ablukaya alıp kortejlere sağlı sollu eşlik etti. Kitleyse polisin bu yakın takibine tepki gösterdi. Keza yürüyüş kolunun ilerleyişini de kendi belirlemeye çalışarak bir irade yaratmaya çalışan polise tepki çok gecikmedi. Böylece Paris eylemi daha kortejler tam kurulmadan çatışmalarla başladı.

Polis barikatının havai fişek, şişeler ve taşlarla zorlanması üzerine polisler yoldan çekilmek zorunda kaldı. Kortejler biraz ilerledikten sonra polisin saldırı hazırlığı ve takviye getirmesi üzerine eylemcilerin inisiyatifinde tekrar militan bir yanıt verildi. Polis yoğun gaz ve ses bombası atarak karşılık verse de kitlenin direnişini kıramadı. Eylemciler tekrar polise yüklenip ara sokaklarda geri çekilmelerini sağladı. Fakat alanın fiziki yapısından kaynaklı yoğun gaz bombası saldırıları etkili oldu.

Atılan gaz bombaları dar caddede dağılmadığı ve polis çok geniş bir alana gaz bombası yağdırdığı için kitle uzun süre gazın içinde kaldı. Gazdan etkilenenlere gönüllü sağlıkçılar yardım etmeye çalıştı. Çok sayıda insan solunum sorunları yaşadı. Polis alanın dar olmasından dolayı bu saldırının bir izdihama dönüşeceğini bile bile saldırıya devam etti. Kitlenin kontrolü sayesinde izdihamda yaralanan olmadı. Eylemciler yol üzerindeki şantiyelerden topladıkları malzemelerle barikatlar kurdu. Yoğun alevlerin yükseldiği barikatlara polis uzun süre yaklaşamadı.

Kitledeki çatışma kararlılığından dolayı zorlanan polis, farklı noktalardan saldırarak kitleyi küçük parçalara böldü. Yürüyüş kolunu ortadan kesen polis saldırısını devam ettirdi. Kitle de buldukları malzemelerle barikat kurup taş ve havai fişekler atarak karşılık verdi. Uzun süren çatışmaların ardından polis itfaiye araçlarını barikatlara getirip alevleri söndürdü. Kitle bölünmüş olmasına rağmen militanlığını kaybetmedi. Farklı noktalarda irili ufaklı çatışmalar devam etti.

İlerleyen saatlerde eylem kararlılığını sürdüren kitle başlangıçtaki kitleselliğine yakın olarak yürüyüşe devam etti. Yol boyunca atık cam şişe toplama konteynerlerini yuvarlayarak barikatlar taşındı. Polis yine saldırdığında ara sokaklara çekilerek geniş bir alana yayılan eylemciler farklı kollardan yürüyüşe devam etti.

Porte de Bagnolet bölgesinde polis bir grup eylemciyi sıkıştırarak gözaltı yaptı. Ana kolda kalanlar önce Gambetta meydanına ulaştı. Polis bu hat üzerinde çekilerek yürüyüşü uzaktan izlemek zorunda kaldı. Toplanan binlerce kişi marşlar ve sloganlarını haykırarak eylemi sürdürdü. Republique Meydanı’na kadar pencerelerden alkışlayanlar, yürüyüşe katılanlarla kitle tekrar büyüdü. Polis saldırılarında ara sokaklara dağılanlar da toplandı.

“Paris ayakta, sokakta!”, “Özgürlük!” ve “Devrim!” sloganlarının sıklıkla atıldığı eyleme Türkiyeli örgütlerden ACTİT, DİP ve Bir-Kar flamalarıyla katıldı. Bu eylemde de birçok kişi komünistlere gelip orak çekiçli bayrağın önemini, yarattığı moral değeri vurgulayan konuşmalar yaptı.

Republique Meydanı’na varıldığında yaklaşık 5 saat geçmişti. Eylemin başından beri süren çatışmalar meydanda da devam etti. Polis kitleyi kafese almak adına meydana giriş noktalarını demir barikatlarla kapatmaya çalıştı. Bu barikatların kurulmasını engellemeye çalışanlara gaz bombalarıyla saldırıldı. Yer yer kurulan barikatlar yıkıldı.

Eylem sürekliliği diğer kentlerde de korundu

Diğer kentlerde de eylemler devam etti. Polis bir dizi kentte de eyleme saldırarak etkisini sınırlamaya çalıştı. Toulouse’daki eylemde de polis yoğun gaz ve ses bombası kullandı.

Lorient’da sendikaların çağrısıyla yine yüzlerce işçi ve emekçi eylem gerçekleştirdi. Bine yakın kişinin katıldığı eylemde, Fransız sol partileri flamalarıyla yer aldı. Bir-Kar ve Kürt hareketi de eylemdeydi. Basın açıklamasından sonra başlayan yürüyüşte şehir merkezinden geçildi, slogan ve şarkılar canlı şekilde söylenerek Macron yönetiminin saldırı yasaları protesto edildi. Valiliğin önünde İnsan Hakları Ligi adına basın açıklaması yapılarak eylem bitirildi. Katılım bir önceki haftanın gerisinde kalsa da eylemi sürekliliğini sağlaması açısından bu hafta önemliydi.

Kızıl Bayrak / Fransa