Fransa’da polis yasası protestolarında 4. hafta

Fransa’da “küresel güvenlik yasası” adlı yasa tasarısına karşı Paris başta olmak üzere Bordeaux, Nantes ve Lorient’te de eylemler gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Aralık 2020
  • 16:39

Fransa’da “küresel güvenlik yasası”na karşı kitleler dün yine sokaklara çıktı. Birçok kentte farklı saatlerde gerçekleşen eylemlerde, yine polis baskısı gözle görünür bir haldeydi.

Geçen hafta polis keyfi bir şeklide saldırıp, ayırt etmeksizin gözüne kestirdiği eylemciye gözaltı yapmıştı. Sadece Paris’te 142 kişi gözaltına alınmıştı. Bu keyfi gözaltılardan biri de gökkuşağı şemsiyesi ile eyleme katılan bir eylemciydi. Hiçbir veri olmadan sadece gökkuşağı şeklinde şemsiye taşıdığı için gözaltına alınmış ve 3 gün keyfi bir şekilde tutulmuştu. Diğer tüm gözaltılar da keyfi bir şekilde 2-3 gün gözaltında bırakılmış, reşit olmayan bir genç de 24 saat tutulmuştu.

Hem küresel güvenlik yasasının geri çekilmesi hem de geçen haftaki polis terörünün protesto edilmesi adına ülkenin en yüksek yargı mercii Conseil d’Etat’nın önünde eylem yapıldı. Paris’te yine yoğun bir jandarma, polis ve toma ablukası altında, dün saat 13.00’te toplanıldı. Gökkuşağı şeklinde şemsiyeler kullanılarak gözaltı terörünün protesto edildiği eylemde, yasaların geçersizliği, demokrasinin işlevsizliği teşhir edildi.

Paris’in yanı sıra Bordeaux, Nantes ve Lorient’te de eylemler gerçekleşti.

Lorient’te yasa karşıtı eylem

Saat 15.00’te Lorient’in merkezinde gerçekleşen eyleme, UCL, PCF, Gilets jaunes Lorient, Ligue des droits de l’homme, UDB, CGT, FSU, France Palestine, Solidaires, Génération.S, Insoumis, alternative libertaire gibi dernekler, partiler ve sendikalar katıldı. 300 kişiden fazla katılımın olduğu eylemde, kurumlar adına basın açıklaması yapıldı. Ardından şehir merkezinden polis dairesinin önüne kadar yürüyüş yapıldı. Orada polis şiddetini kınayan konuşmalar ve sloganlar atıldı.

Bir-Kar ve Kürt hareketi de eyleme desteklerini sundu. Lorient’te dördüncüsü gerçekleşen eylemin ilk ikisi İnsan Hakları Derneği’nin, diğer ikisi ise dernekler, partiler ve sendikaların çağrısı üzerine gerçekleşti.

Kızıl Bayrak / Fransa