Fransa’da "ülkücü" çeteyi yasaklama kararı

Fransız devletinin bugüne kadar göz yumduğu Türk faşistlerine yönelik yasak kararı ikiyüzlülüğün yeni bir dışa vurumu oldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Kasım 2020
  • 23:47

Fransa’da bugün toplanan Bakanlar Kurulu’nda Ülkü Ocakları için fesih kararı alındı. Fransız sermaye devletinin İçişleri Bakanı Gérald Dermanin hafta başında konuyu gündeme taşımış ve bugünkü Bakanlar Kurulu’nda konuşulacağını ifade etmişti. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, İçişleri Bakanı olarak hükümete sunduğu kararname metnini sosyal medya üzerinden paylaşan Dermanin, kararın onaylandığını duyurdu.

Kararnameye göre Fransa'da “Bozkurtlar” olarak bilinen Ülkü Ocakları faşist çetesinin tüm faaliyetleri yasaklanıyor. Geçtiğimiz hafta Azerbaycan saldırısını protesto eden Ermenilere çekiç ve levye gibi yaralayıcı silahlarla saldıran faşistler daha sonra da Ermenilerin yoğun olduğu bölgelerde gece eylemler düzenlemişti. Ermeni mahallelerini tehdit eden bu eylemlerde Türk faşistleri Ermeni anıtlarına saldırmış, küfür dolu mesajlar yazıp AKP şefi T. Erdoğan'a gönderme yapan “RTE” imzaları atmışlardı. Kararnamede bu saldırılar ve eylemler aktarılırken “RTE” imzasına da özel olarak vurgu yapıldı. Fransa'daki Türk faşistleri arasında öne çıkan bir isim olan Ahmet Çetin'in provokatif mesajlarına ve saldırganlığına değinen kararname, Çetin'in bugüne kadarki tüm paylaşımlarının aynı içerikte olmasına karşın neden harekete geçilmediğini açıklayamıyor.

Yasaklanan faşist çetenin 11-12 Kasım 2016’da Reims kentinde Kürtlere yönelik saldırılarından da bahsediliyor olması Fransız devletinin ikiyüzlülüğünü de gösteriyor. Fransız devleti, yıllardır Kürt halkına yönelik birçok faşist saldırıyı örgütleyen bu çetelerin faaliyetlerini, kimliklerini biliyor olmasına karşın bugüne kadar bunlara seyirci kaldı.

Fransız sermaye devletinin derdi faşist çetelerin faaliyetlerini engellemek değildir. Bu kararla amaçlanan, gerilen ilişkiler dolayısıyla Türk sermaye devletine bu çeteler aracılığıyla Fransa’da boy gösteremeyeceği mesajı vermek ve söz konusu faşist çeteyi kendi çıkarlarının hizasına çekmektir.

Keza Türk faşistlerine yönelik göstermelik yasaklama kararı alan Fransız devleti, ülkedeki Fransız faşistlerinin faaliyetlerine göz yummayı sürdürüyor.

Kızıl Bayrak / Paris