Boğaziçi Üniversitesi Sanatçıları’ndan dayanışma çağrısı

Boğaziçi Üniversitesi Sanatçıları, kayyım rektör ataması konulu çalışmalarına el konulması üzerine açıklama yaparak tüm sanatçıları baskılara karşı dayanışmaya çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 26 Ocak 2021
  • 17:14

AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması ile başlayan eylemler devam ediyor. 

Boğaziçi Üniversitesi Sanatçıları, kayyım rektör ataması temalı çalışmalarını üniversitede sergilemek istedi. Fakat sergi, rektör talimatıyla engellenmeye çalışıldı ve sergilenen çalışmalara el konuldu. 

Bunun üzerine Boğaziçi Üniversitesi Sanatçıları bir açıklama yayımlayarak bu zorbalığa tepki gösterdi. “Boğaziçi’nde Özgürlükler, Baskı ve Sanat ile Kendini İfade Eden Mücadele” başlıklı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Boğaziçi’nde Özgürlükler, Baskı ve Sanat ile Kendini İfade Eden Mücadele Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olarak bir buçuk asrı aşkın süredir burada var olan özgür ortamı ve demokrasi kültürünü devam ettiriyoruz. Fakat, güncel siyasi ortamda da görülebildiği üzere siyasi iktidar zorbalaştıkça çok sesliliğin sağlanabildiği özgürlük ortamlarını atamalarıyla, hukuksuz uygulamalarıyla, kolluk kuvvetleriyle, polis ablukalarıyla baskılamaya ve kısıtlamaya çalışıyor, bunlar yetmezmiş gibi, kampüsümüzde kendimizi ifade edebilmek, kampüsümüzü güzelleştirmek için kampüste sergilediğimiz sanat eserlerine el konuluyor. Baskıya, zulme ve zorbalığa rağmen özgürlüklerimizden ödün vermeyeceğiz. Günlerin getirdiğini dönüştürmek bizim elimizde. Tüm özgürlüğümüzle haykırarak, hayat tarzımıza uygulanmak istenen kısıtlamaları kabul etmeyerek ve dayatmak istedikleri kalıplara sığmayarak kendimizi ifade ediyoruz. Biliyoruz ki hiçbir zorba bizi üretimimizden ayıramaz, özgürlüğümüzden, oluşturduğumuz ve devam ettirdiğimiz kültürden ve dayanışmadan uzaklaştıramaz.”

Devamında ise sergilerin devam edeceği, baskıların yıldırmayacağı vurgusu yapılarak şunlar söylendi: 

“İstiyoruz ki, her yerde özgürlük büyüsün, serpilsin ve herkes kendini baskı altında kalmadan ifade edebilsin. Bunun için tüm sanatçıları birleşmeye davet ediyoruz. Birlikte, baskılara inat, onlara aldırmadan ruhumuzu beslemeye ve çevremizi dönüştürmeye devam edelim. Sanatımız engellenemez, kısıtlanamaz, baskılara boyun eğmez. Tüm sanatçıları üretmeye, çevrelerini dönüştürmeye ve birleşmeye davet ediyoruz. Dünya hepimizin emeğiyle güzelleşecek. Hepimizin boynuna vurulan zincirden, kelepçeden kurtulmak için birleşmekten başka şansımız yok.”

İLİŞKİLİ HABERLER