Boğaziçi Direnişi’nde 55. gün

Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenlerin ve öğrencilerin direnişi eylem, etkinlik, forumlarla devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 19 Mart 2021
  • 22:46

AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör olarak atanmasına karşı özerk-demokratik üniversite talebiyle başlayan eylemler devam ediyor. Akademisyenler 55. kez kayyım rektöre sırtlarını dönerek basın açıklamasını okudular. Basın açıklamasında 7 öğrenciye dönük yargılamanın derhal son bulmasını talep ettiklerini belirtilerek “Üniversiteler; baskıcı iktidarların güvenlikçi politikalarla sindirebileceği yerler değil, bilimsel üretimin ve özgür düşüncenin teminatı olan kamusal alanlardır. Üniversitemizde gayrimeşru rektör atamasından beri devam eden kuşatma derhal kaldırılmalıdır” denildi.

Açıklamanın devamında “2020-2021 Bahar dönemine özerk ve demokratik üniversite değerleriyle asla bağdaşmayacak bir biçimde, polis ablukası altında başladık. Hisarüstü Mahallesini çevreleyen polis barikatları kaldırılmış olsa da kampüs içi ve çevresindeki yoğun polis varlığı devam ediyor. Polis, sivil polis ve özel güvenlik güçleri aracılığıyla hâlâ öğrencilerimizin hakları ihlal ediliyor. Üniversiteler; baskıcı iktidarların güvenlikçi politikalarla sindirebileceği yerler değil, bilimsel üretimin ve özgür düşüncenin teminatı olan kamusal alanlardır. Üniversitemizde gayrimeşru rektör atamasından beri devam eden kuşatma derhal kaldırılmalıdır” denilerek gerçekleştirilen etkinlikler anlatıldı.

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi: “Mücadelemizin ilk gününden beri savunduğumuz demokratik ve özerk üniversite ideali, katılımcı, çoğulcu ve demokratik bir toplumun da teminatıdır.”

Boğaziçi eylemlerine katılan 7 kişiye iddianame

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 2 Şubatta Kadıköy’deki Boğaziçi eylemlerine katılan 7 kişi hakkında “kamu malına zarar verdikleri” gerekçesi ile yürütülen soruşturma tamamlandı.

Hazırlanan iddianamede, Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan Bulu'nun protesto edilmesine yönelik eylemlerin 4 Ocak'ta başladığı, 2 Şubat'a kadar da devam ettiği anlatıldı.

İstanbul Valiliği'nce Beşiktaş, Sarıyer ve Kadıköy'de her türlü gösteri ve yürüyüşün yasaklandığı kaydedilen iddianamede, bu karara rağmen sosyal medya üzerinden sosyalist ve marjinal gruplar tarafından yapılan çağrılar sonucunda 2 Şubat'ta Kadıköy'de eylem gerçekleştirildiği belirtildi.

İddianamede, eylemler sırasında görevli polis memurlarına ve polis araçlarına taşlı, tekmeli saldırılar düzenleyen ve izinsiz gösteri yapan şahısların tespit edilmesine yönelik olay yeri ve çevresinde çekilen görüntülerin incelenmesiyle şüphelilerin tespit edildiği ifade edildi.

İddianamede, söz konusu eylemler sırasında 2 polis aracında toplam 46 bin 185 liralık zarar meydana geldiği, 2 ayrı polis aracında ise çatlak, kırık ve ezilme şeklinde hasar oluştuğu vurgulandı.

Eylemleri nedeniyle tutuklanan sanıklar A.K., H.K.H., N.E. ve Ö.Ş. ile tutuksuz sanıklar M.C.D., R.A. ve Y.E.K'nin "toplantı ve yürüyüşlere, silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma", "kamu malına zarar verme", "görevi yaptırmamak için direnme" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 6 aydan 11 yıla kadar değişen oranlarda hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Hazırlanan iddianame değerlendirilmek üzere Anadolu 35. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamenin kabul edilmesi halinde sanıkların yargılanmalarına başlanacak.

Boğaziçi’nde Newroz kutlaması

Boğaziçi Üniversitesi içerisinde eylem, etkinlikler ve forum devam ediyor. Gerçekleştirilen forumda boykot tartışması yürütülüyor. Ardından Newroz kutlaması gerçekleştirildi.