İzmir’de Boğaziçi eylemleri

İzmir’de Alsancak’ta yapılacak olan Boğaziçi ile dayanışma eylemine henüz başlamadan polis saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bunun yanı sıra Aliağa’da destek açıklaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Şubat 2021
  • 18:25

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör atanması ile başlayan eylemlerle dayanışma için İzmir Öğrenci Dayanışması Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne eylem çağrısı yaptı.

Eylem öncesinde Alsancak’a çıkan tüm sokakların kapatıldığı belirtiliyor. Henüz eylem başlamadan gerçekleşen polis saldırısında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Polis saldırısı balkonlardan tencere, tava, ıslık ve alkışlarla protesto edildi. Ara sokaklarda ve dükkanlarda gözaltı saldırısı devam ediyor.

İzmir Öğrenci Dayanışması’nın Twitter hesabından yaptığı çağrı şu şekilde:

Tüm Alsancak'ı abluka altına aldıkları için Cumhuriyet meydanına gidiyoruz. Tüm İzmir halkını desteğe çağırıyoruz.”

İzmir’de 29 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

İzmir'de Halkevleri'nin Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışma eyleminde 7 kişi gözaltına alındı.

Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri’nden Boğaziçi’ne destek

Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile Boğaziçi eylemlerine destek açıklaması yapıldı. Emekli Sen önünde bir araya gelinerek “Özgür bilim, demokratik özerk üniversite istiyoruz. Aşağı bakmayacağız” yazılı pankart taşıdı. Platform bileşenleri adına basın açıklamasını okuyan İlker Yüksek şunları ifade etti:

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri ile ülkemizin gururudur. Bilimsel özgürlüğün ayaklar altına alınmasına karşı mücadelesinde asla yalnız değildir. Ülkemizin en saygın ve köklü üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi parası olanın değil, çalışkan ve zeki öğrencilerin okuduğu bir devlet okuludur” diyerek Boğaziçi Üniversitesi’nin demokrasi kültürünün taşıyıcısı olduğunu ifade etti. Yüksek, açıklamanın devamında Boğaziçi’ne rektör olarak Melih Bulu’nun atanmasının demokratik üniversite geleneğine dönük bir saldırı olduğunu vurgulayarak buna karşı çıkan akademisyen ve öğrencilerin ‘terörist’ olarak suçlandığını belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Tıpkı ekmeği için mücadele eden metal işçileri gibi, sağlıktaki kar amaçlı uygulamalara karşı çıkan sağlık emekçileri gibi, toprağını, suyunu, havasını koruyan köylüler gibi, tek adam iktidarında hakkını arayan muhalefet eden herkes terörist. Bu kara propagandaya artık kimse inanmıyor. İktidar artan yoksulluk, işsizlik, iş cinayetleri gibi sorunları çözmek yerine, sorunları dile getirenlere saldırıyor.”

Dayanışma eylemlerindeki polis saldırılarına da değinen Yüksek “Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, Boğaziçi’ndeki ve tüm üniversitelerdeki gençlerimizin ve bilimden yana akademisyenlerimizin yanındayız” dedi.

Açıklama “Kayyım rektör istemiyoruz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atılarak sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir