Pandemi ile birlikte işçi ve emekçiler açlık ve sefalete mahkum edilirken dünyanın dört bir yanındaki milyarderler servetlerine servet katıyorlar. Ancak bu sermayedarlar arasında tarihinin en yüksek gelir seviyesine yükselen ABD'li sermayedarlar göze çarpıyor.
Forbes dergisi, pandeminin dünyada etkisini göstermeye başladığı 18 Mart tarihinde dünyanın en zenginleri listesinin sonuçlarını yayınlamıştı. Açıklamada “milyarderlerin de Covid-19'a karşı bağışıklığı yok” iddiasında bulunularak geçen yıla oranla 58 milyarderin listeden silindiği belirtilmişti. Ancak bu iddianın bir geçerliliği olmadığı görüldü. Pandemiye rağmen milyarderler servetlerine servet katmaya devam ettiler.
'En zengin 12' servetine 283 milyar dolar kattı
Institute For Policy Study tarafından yapılan analize göre, 18 Mart'tan bu yana ABD'nin en zengin 12 ismi 283 milyar dolar ek servet edinerek %40 büyüdü. Sıralamanın ilk 15'inin 12'sini oluşturan ABD'li sermayedarların servetleri 1 trilyon doların üzerine ulaşmış bulunuyor. Rapora göre bu gelişme ABD tarihinde ilk defa yaşanıyor.
18 Mart'tan bu yana bazı sermayedarların servetlerindeki artış ise şu şekilde:
Listenin ilk sırasında yer alan Amazon CEO'su Jeff Bezos 76,5 milyar dolar, ikinci sıradaki Microsoft kurucularından Bill Gates 16,1 milyar dolar, üçüncü sırada yer alan Facebook CEO'su ve kurucusu Mark Zuckerberg 40,8 milyar dolar, dördüncü sırada Tesla ve SpaceX kurucusu ve CEO'su Elon Musk 48,5 milyar dolar ve yedinci sıradaki Microsoft'un eski CEO'su Steve Ballmer 18.8 milyar dolar.
Bu artış içinde öne çıkan isim ise Bolivya darbesiyle ilgili açıklamasıyla küstahlığını ortaya koyan sermayedar Elon Musk oldu. Rapora göre Musk, pandemi döneminde servetini üçe katladı. Pandemi öncesi 24,6 milyar dolar olan Musk'ın serveti, %228’lik büyüme ile Ağustos ayında 73,1 milyar dolar oldu. Yeni listede 4. sıraya yükselen Musk, Forbes'in 18 Mart tarihli listesinde 31. sırada bulunuyordu.
ABD’li emekçiler yoksullaşıyor, sermayedarlar büyüyor
Pandeminin en sert vurduğu ve kayıpların 172 bini bulduğu ABD'de emekçiler işsizlik ile karşı karşıya. Servet-sefalet uçurumunun arttığı ABD'de hanehalkı gelirlerinin 1950 yılından beri en sert düşüşü yaşadığı ve % 5,6 eridiği söyleniyor. Ülkede işsizlik oranı %10,2’ye yükselmiş durumda. Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre Haziran ayında, 15 ila 26 haftadır işsiz kalan kişilerin sayısı %240 artışla 4,6 milyon’a, uzun dönem işsizlik ise (27 hafta ve sonrası) önceki aya kıyasla 110 bin kişi artarak 1,5 milyona ulaştı. Araştırmalara göre işini kaybetmeyenler ise daha düşük ücretlerle çalışmak zorunda kaldı.
Tesla ve Amazon'da işçi kıyımları
Zenginliklerine zenginlik katan sermayedarlar ABD'li emekçilerin sefaletinden besleniyor. Pandemi döneminde servetini üçe katlayan Elon Musk'un sahibi olduğu Tesla, Alameda bölgesindeki diğer fabrikaların aksine Mayıs ayında tekrar açılmış ve işçilere “işe gelmek zorunda değilsiniz” denmişti. Fakat akabinde işe gelmeyen 5 işçi işten atılmıştı.
Listenin başında bulunan online ticaret tekeli Amazon'da ise daha iyi çalışma koşulları için işçiler yıllardır mücadele ediyor. Almanya'da Temmuz ayında gerçekleşen 48 saatlik iş bırakma eylemi bunun sadece bir örneği. Amazon pandemi döneminde de işçilerin haklarına saldırıyı sürdürdü.