ABD'de “Trump pandemiyi yönetemedi” görüşü yayılıyor

ABD'de Donald Trump yönetiminin salgın karşısındaki başarısızlığı seçim öncesi anketlere de yansıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Ağustos 2020
  • 22:53

Amerikalı emekçiler bir yandan pandemi ile boğuşurken diğer yandan Nisan ayından bu yana iki katına çıkan işsizlik ile karşı karşıyalar. Ekonomik sorunların yanı sıra sosyal sorunlar da ağırlaşarak sürüyor. Özellikle siyah yurttaşlara yönelik polis terörü ile ülkede yükselen protestolar dinmiyor.

Bu koşullarda seçimler yaklaşırken seçim yarışı Başkan Donald Trump ve rakibi Demokrat Parti adayı Joe Biden arasında sürüyor. Amerikalı emekçilerden her iki burjuva temsilcisi arasından bir seçim yapmaları bekleniyor. 

Anketlere göre Biden önde

Kirli burjuva siyasetinin her tonunun yaşandığı bu yarışta ise anketlere göre Biden önde. NBC News/ Wall Street Journal'ın Pazar günü yayınlanan anketine göre Biden 9 puan ile Trump'ı geride bıraktı. Bu fark yeni yapılan anketlerden CBS/ YouGov'un anketinde 10, Fox News'in anketinde ise 7 puan oldu. Anketler aynı zamanda Trump'ın geçen seçimi kıl payı kazanmasında büyük rol oynayan Michigan, Pensilvanya ve Wisconsin gibi eyaletlerde Trump üzerinde üstünlük kazandığını gösteriyor. Bu açıdan 2020 seçimlerinde Demokratların kazanmasına kesin gözü ile bakılıyor.

Trump karşıtlığıyla Biden'e destek

Ancak anketlerin ayrıntıları Amerikalı emekçilerin Biden'e oy verme sebebinin demokratların politikalarından ileri gelmediğini de ortaya koyuyor. NBC/ Wall Street Journal'ın 900 kayıtlı seçmen arasında yaptığı ankette katılımcıların %50'si Biden'i desteklerken Trump'ı destekleyenlerin oranı %41'de kaldı. Biden'e oy vereceğini söyleyenlerin ise %58'i kararlarının sebebinin Trump karşıtlığı olduğunu ifade ederken sadece %38'lik bir kısım Biden'i gerçek bir aday olarak gördüğünü belirtti. Bu oranlar Trump'ı destekleyeceklerini söyleyenlerde ise tam tersi. Trump'a oy vereceğini ifade edenlerin %74'ü Trump'ı desteklediklerini ifade ederken % 20'si Biden karşıtlığının kararlarında etkili olduğunu belirtti.

“Trump pandemiyi yönetemedi”

Trump'ın sürekli oy kaybının nedeninin ise pandemi yönetimindeki başarısızlık, işsizlik ve ırkçılık olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz Perşembe günü yayınlanan Monmouth Üniversitesi'nin anketinde katılımcıların % 57'si Trump yönetiminin pandemi yönetiminde başarısız olduğunu ifade ederken tam aksini savunanların oranı %40'ta kaldı.

Monmouth Üniversitesi Anket Enstitüsü Direktörü Patrick Murray, “Amerikalıların hayal kırıklığı artıyor” değerlendirmesinde bulundu. Murray, Amerikalılarda giderek yaygınlaşan “pandemiyle baş edilemediği” fikrinin bunda etkili olduğunu belirtti.