ABD’de Afrika ve Latin Amerika kökenlilerde Covid-19’dan kaynaklı ölüm oranlarında hızlı bir artış yaşandı. Covid Takip Projesi’nin (Covid Tracking Project) koronavirüs incelemelerinde ırksal eşitsizlikler gözler önüne serildi.
Son verilere göre, 4-18 Ağustos tarihleri arasında Afrika kökenlilerde ölüm oranı 100 bin kişide 80’den 90’a yükseldi. Latin kökenlilerde ise 100 bin kişide 46’dan 57’ye, yerli Amerikalılarda da 57’ye yükseldi. Tüm diğer ırkların ölüm sayılarında bu denli yükseliş yaşanırken, beyaz nüfusta bu oranın 100 bin kişide 36’dan 38’e yükseldiği belirtiliyor.
Güncel verilere göre Eylül ayı itibarıyla yaklaşık 37 bin 200 Afrika kökenli Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Sitede “Ülke çapında siyahlar beyazlara göre 2,4 kat daha fazla ölüyor” deniliyor.
ABD'de koronavirüsten ölüm sayısının önümüzdeki iki hafta içinde 200 bine ulaşması bekleniyor.
Washington Post gazetesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ankete katılan siyahların yüzde 31’i, Covid-19’dan ölen en az bir kişi tanıdıklarını ifade ediyor. Latin kökenlilerde bu oran yüzde 19 ve beyazlarda ise yüzde 9’larda seyrediyor.
Bazı eyaletlerde eşitsizlikler şaşırtıcı şekilde yüksek. Covid Takip Projesi araştırmalarına göre California eyaletinde Latin kökenliler nüfusun yüzde 39’unu, vakaların yüzde 60’ını ve ölümlerin yüzde 48’ini oluşturuyor. New York eyaletinde, siyahlar nüfusun yüzde 14’ünü oluştururken ölümlerin yüzde 25’i siyah. Latin kökenliler nüfusun yüzde 19’unu oluştururken, ölümlerde yüzde 27’lik bir yere sahipler. Teksas eyaletinde nüfusun yüzde 39’unu oluşturan Latin kökenli emekçiler, ölüm oranlarının yüzde 55’ini oluşturuyor.
Amerikan devletinin köklerinde yer alan ırkçılık, farklı kökene sahip emekçilere reva görülen kötü yaşam koşulları, sosyal ve ekonomik farklılıklar, Covid-19’un siyahları veya latin kökenlileri daha fazla vurmasında etkili oluyor.
Devlet kurumu olan Harris Health System’in müdürü Dr. Esmaeil Porsa’nın CNN’e verdiği demeçte bu verileri şöyle yorumladı:
“Covid-19 gibi bir salgın risk altındaki nüfuslara göre orantısız bir etkiye sahip olması anlaşılır. Ve bu nüfusların yüzleşmek zorunda oldukları sorunlara sosyal ve ekonomik gibi faktörler ekleniyor - barınma, birkaç kuşağın aynı çatı altında yaşaması, işte ve evde Covid-19'a maruz bırakan meslekler. Bunların tümü, nüfusu orantısız bir şekilde etkileme eğiliminde olan durumlardır.”
Emperyalist kapitalist devletin ırkçı uygulamaları iş alanında düşük ücretlere, sağlık alanında verilen hizmetin niteliğinin düşmesine, düşük kaliteli hastanelerde tedavi olmaya kadar birçok alanda kendisini hissettiriyor.