Koç Holding pandemide büyüdü

Koç Holding, çoğunluğu pandemi sürecine denk gelen 2020 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 74 milyar TL gelir elde ederken, 4,4 milyar TL ana ortaklık payı net dönem kârı olduğunu açıkladı. Koç Holding, iki fabrikası dışında pandemi sürecinde üretime, yani sömürüye ara vermedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Ağustos 2020
  • 11:43

Koç Holding tarafından yapılan açıklamada yılın ilk yarısında konsolide (Koç Holding’in tümü kast ediliyor) bazda toplam 74 milyar TL gelir elde edildiği, ortaklık payı net dönem kârının ise 4,4 milyar TL olduğu duyuruldu. Kârların yükselmesi ve holdingin büyümesi, pandemi sürecinde üretime, yani gerçek anlamıyla sömürüye ara verilmeden sağlandı.

Kârların ilan edildiği açıklamada Koç Holding Yöneticilerinden Levent Çakıroğlu, şu ifadeleri de kullandı:

"Disiplinli yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengeli portföy yapımız, 2016 yılında başlattığımız dijital dönüşüm programı çerçevesinde elde ettiğimiz dijital yetkinliklerimiz, çevik yönetimimiz, kuvvetli bayi teşkilatımız ve etkin tedarik zincirimiz sayesinde pandeminin menfi ekonomik etkilerini azaltabildik. Ülkemiz ekonomisi, canlanan tüketici talebi neticesinde ana ihracat pazarlarımıza göre daha hızlı bir iyileşme gösterdi. Olumlu faiz ortamı ve ertelenen tüketim talebinin ikinci çeyreğe yansıması neticesinde, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde hızlı bir toparlanma yaşadık."

Çakıroğlu devamında, yılın ikinci yarısında da ikinci dalga riskine rağmen büyümelerini sürdüreceklerini söyledi.

Koç Holding sadece iki fabrikada üretime ara verdi

Koç Holding Türkiye’de tekelci sermayenin önde gelen isimlerinden biri. Hatta Koç Holding’in Tüpraş’ı, Türkiye’de en çok kâr eden şirketlerin birincisidir. Koç Holding, pandemi sürecinde Tüpraş dahil pek çok şirketinde üretime ara vermedi. Sadece Ford Otosan’ın Kocaeli ve Eskişehir’deki fabrikalarında üretime iki hafta süreyle ara verildi. Ara verilirken, “salgına karşı sağlık önlemleri güzellemesi” yapmayı ihmal etmediler. Oysa üretime ara vermenin işçilerin sağılığıyla bir ilgisi yoktu. Zira asıl neden işlerin devamını sağlayabilmek için seyahat ve yurtdışı çıkışlarına yönelik kısıtlamaları aşmak ve aksiyon planları oluşturma hazırlığıydı.

Koç Holding Ford Otosan’da aynı bantta dip dibe çalışan işçilerin yemekhanede sosyal mesafeye uyarak yemelerini sağlayarak, salgına karşı “önlem” aldı. Üretime ara verme ise dünya pazarındaki durumdan kaynaklı oldu.