Afrika’da vaka sayısı 1 milyonu geçti

Dünya çapında koronavirüs tehdidi büyürken, Afrika kıtasında, Fransa, Hindistan, ABD gibi ülkelerde vaka artışları dikkat çekiyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Ağustos 2020
  • 18:35

Kapitalist devletler koronavirüs (Covid-19) karşısında sermayenin çıkarları uğruna gerekli önlemleri hayata geçirmezken virüs tehdidi büyüyor. Vaka ve ölüm sayılarında ABD, Brezilya baş sıradaki yerlerini korurken, virüs Afrika kıtasında da etkisini arttırıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uyarılarına rağmen Afrika'daki vaka sayısındaki artış önlenemedi.

Son verilerin derlendiği “Worldmeter” internet sitesinde kıta genelindeki Covid-19 vakaları ve ölüm oranları yer aldı. Buna göre vaka sayısı 1.233.365, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 29.141 oldu. Güney Afrika’da 1.743 kişi hayatını kaybederken Mısır ve Cezayir'de sırasıyla 5.362 ve 1.408 kişi yaşamını yitirdi.

Covid-19 nedeniyle en fazla ölümün yaşandığı Güney Afrika'da vaka sayısı 620.132'ye ulaştı. İyileşenlerin sayısı 533.935 oldu. 

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'daki vaka artışlarına karşı uyarılarda bulunmuştu. 23 Temmuz tarihli açıklamasında Afrika'da 10.000'in üzerinde sağlık emekçisinin enfekte olduğunu ifade ederek artan vaka sayılarına dikkat çekilmişti. 20 Ağustos tarihli açıklamasında ise okulların güvenli açılması gerektiğine işaret etmişti.

Fransa'da vakalar artıyor

Afrika’daki artışların dışında Covid-19 tehdidinin büyüdüğüne dair dünya genelinden örnekler de yansıyor. Sağlık sistemindeki çöküşün ortaya serildiği ülkelerden Fransa’da dün, 31 Mart'tan bu yana en yüksek günlük vaka artışı yaşandı. Cuma günü 7,379 vaka daha doğrulandı ve ülkede toplam vaka sayısı 267 bin 77'ye yükseldi. 7.578 vakanın sayıldığı 31 Mart'tan bu yana görülen en büyük günlük artış oldu. Fransa'da toplam can kaybı ise 30.596 oldu.

Hindistan'da vaka sayısında rekor günlük artış

Hindistan, dünya genelinde günlük vaka artışlarında her gün yeni rekor kırıyor. Cuma günü 77. 266 yeni vaka tespit edildi. Ülkede toplam vaka sayısı 3 milyonu geçti. Uzmanlar Hindistan'da test sayısının azlığına ve güvenilirliği noktasındaki endişelere de dikkat çekiyor. Vaka sayısının resmi rakamlardan daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. 

Koronavirüs karşısında emperyalist kapitalist sistemin acizliğini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seren ABD’de salgın tehdidi sürüyor. Washington Üniversitesi 1 Aralık tarihine kadar 317 bin Amerikalının Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedebileceği konusunda uyarıda bulundu.