Almanya’da Amazon depolarında işçiler grevde

Almanya’daki işyerlerinde yüzlerce çalışan koronavirüse yakalanırken, Amazon satışlarını yüzde 40 arttırdı. Amazon depolarında çalışan işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle 4 günlük grevde.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Aralık 2020
  • 17:37

Almanya’da Amazon’un 7 deposunda çalışanlar, 20 Aralık Pazar akşamından 24 Aralık Perşembe gece yarısına kadar grevde.

Almanya'da sektörde örgütlü Birleşik Hizmet Sendikası’nın (Ver.di) yaptığı açıklamaya göre greve yaklaşık 2 bin 300 işçi katılıyor.

Amazon çalışanları maaş ve çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep ediyorlar. Salgın döneminde de kârını katlayan dünya devlerinden Amazon tekelinde çalışma koşulları kötüleşiyor, iş yerindeki baskılar artıyor.

Ver.di temsilcisi Stefanie Benefitberger Amazon’daki çalışma koşullarıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Çalışanların bize ulaştırdığı hijyen, mesafe ve temizliğin ihmal edildiğini gösteren fotoğraflar ve raporlar var. Bu nedenle Amazon tekeli, çalışanlar arasında enfeksiyon ve hastalıkların artmasında büyük sorumluluk taşımaktadır. Dağıtım merkezlerinde işlerin yüksek tempoda yapılması için çalışanlar üzerinde büyük basınç var. Bu çalışma koşullarında koruyucu önlemler göz ardı ediliyor ve çalışanların sağlığı maksimum kâr hedeflerine feda ediliyor.”

20 bin işçi Covid-19’a yakalanırken Bezos’un kârı üçe katlandı

Çevrimiçi ticaret tekeli Amazon özellikle pandemi döneminde insanların internet üzerinden alışverişe yönelmek zorunda kalmaları nedeniyle devasa kârlar etti. Şu anda dünyanın en zengini olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos son bir yılda kârını üçe katlayarak 2,1 milyar dolardan 6,3 milyar dolara çıkardı.

Jeff Bezos karına kar katarken, çalışma koşullarının salgınla birlikte daha da kötüleşmesi nedeniyle 20 bine yakın Amazon çalışanı Covid-19 hastalığına yakalandı.

9 bin kişinin çalıştığı Almanya’daki işyerlerinde de yüzlerce çalışan koronavirüse yakalanırken, Amazon salgın sırasında bu ülkedeki satışlarını yüzde 40 arttırdı. İşçiler “Kara Cuma” haftasında da çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle greve çıkmıştı.