Erdoğan’dan itiraf: “Ben buna savaş diyebilirim!”

Savaş ve saldırganlık politikalarından bir milim sapmayan, ülkeyi her adımında savaşın ve büyük bir yıkımın içerisine sürükleyen AKP iktidarı bu tutumundan kolay vazgeçecek gibi görünmüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Şubat 2020
  • 16:53

İstanbul’da İdlib’deki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Tayyip Erdoğan, İdlib’de Suriye devlet ordusuyla TSK arasında yaşanan çatışmalar hakkında “savaş diyebilirim” ifadesini kullandı.

AKP iktidarı Suriye ve Rojovaya dönük işgal harekatlarını “terör tehdidi” söylemiyle meşrulaştırmaya çalışmıştı. Suriye'nin İdlib ve diğer kentlerindeki varlığını ise “sivil halkın güvenliği” yalanıyla perdelemek istemişti. Ancak Rusya destekli rejim güçleri ile yaşanan çatışmalara meşru bir gerekçe bulamamış olacak ki, AKP şefi Erdoğan durumu savaş olarak tanımlamak zorunda kaldı. Erdoğan konuyla ilglili konuşmasında şunları ifade etti:

"Şu an itibarıyla İdlib’deki tüm gelişmeleri ele alacağız. İdlib’de yoğun bir -ben buna savaş diyebilirim- şu anda orada devam ediyor."

Erdoğan yönetiminin savaş ısrarı

Savaş ve saldırganlık politikalarından bir milim sapmayan, ülkeyi her adımında savaşın ve büyük bir yıkımın içerisine sürükleyen AKP iktidarı bu tutumundan kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Zira, İdlib’deki savaşı derinleştirmek için ABD başta olmak üzere batılı emperyalistlerden döne döne destek dileniyor. NATO’yu göreve çağırıyor. AKP şefleri ağızını her açtığında işgal ettiği toprakları terk etmeme konusunda ısrarcı olacaklarını dillendiriyor. Erdoğan’ın son yaptığı açıklamalar da bu saldırgan tutumun yeni bir örneğini oluşturuyor:

“Rejim İdlib halkına zulmü durdurmadığı sürece bize oradan çekilmek söz konusu değil. Ateşkesi ancak bu şekilde yapabiliriz. Güvenli bölgede yeni adım attık briket barakalar yapalım 25-30 metrekare dedik. Bu çalışmalarımız devam ediyor.”

Konuşmasının sonunda efendisi ABD emperyalizmine sitem etmeyi de ihmal etmeyen Erdoğan’ın “Bizim S-400 gündemdeyken o zaman Sayın Trump’a gelin bize Patriot’lar verin onu da alalım dedik. S-400 de Patriot da kullanabiliriz ama bize olumlu cevap vermediler, veremediler.” dediği belirtiliyor.

Erdoğan Putin’le görüştü

Öte yandan, İdlib’de TSK destekli cihatçı çetelerle Rusya’nın desteklediği rejim güçleri arasında çatışmalar sürerken savaş diplomasisi de hız kesmiyor. Erdoğan ile Putin arasında bugün bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki tarafın "yapılan tüm anlaşmalara bağlı olduklarını ifade ettikleri" öne sürüldü.