385. F Oturması: Ergin Aktaş serbest bırakılsın!

İstanbul’da F Oturması’nın 385. haftası ağır hasta tutsak Ergin Aktaş için yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ağustos 2019
  • 17:02

385. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Ergin Aktaş’ın sağlık durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun yaptığı eylem, Galatasaray Meydanı’ndaki yasak nedeniyle İHD şube binası önünde gerçekleştirildi. Eylemde hasta tutsakların fotoğraflarının yanı sıra “Hasta mahpus Ergin Aktaş serbest bırakılsın!” ve “Tedavi hakkı engellenemez” pankartları taşındı. Basın açıklamasını Hapishane Komisyonu adına Hatice Onaran okudu.

Engelli tutsağa ağır tecrit ve hapishane koşulları

Ergin Aktaş’ın 2011 Şubat ayında Ağrı Doğubeyazıt’ta gözaltına alındıktan sonra hastaneye yatırıldığı hatırlatılan açıklamada, hastanede kısa süreliğine yatırılan Aktaş’ın tutuklandığı ve ardından da müebbet hapis cezası aldığı belirtildi. Sol elinin dirsekten, sağ elinin de bilekten sonrası olmayan engelli tutsak Aktaş’ın pek çok kez sürgün sevk saldırısıyla karşılaştığından bahsedilen açıklamada, Ağrı, Erzurum, İstanbul/ Metris, Ümraniye, Silivri, İzmir/Menemen ve sonrasında 12 Mayıs 2019’da Silivri 9 Nolu L Tipi Hapishanesi’ne sevk edildiği hatırlatıldı. Aktaş’ın bunun öncesinde tutuklu olduğu Menemen’de maruz kaldığı hapishane koşulları şöyle anlatıldı:

“Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildikten kısa bir süre sonra İzmir Menemen R Tipi Hapishanesine götürülen Ergin Aktaş, tuvaleti içinde olan tek kişilik hücrede uzun zaman yaşam mücadelesi vermiştir. Kanalizasyon kokusundan dolayı yemek yiyememiş, sıcak su verilmediği için karda kışta bile soğuk su ile yıkanmak zorunda kalmıştır. Çamaşırlarını içeride kuruttuğu, hücre penceresi açılmadığı için KOAH hastalığı ilerlemiş, vücudunda mantar oluşmuştur. Tek kişilik hücreden üç kişilik hücreye geçtiğinde kendisinin desteğe ihtiyacı olduğu halde, biri felçli, diğeri neredeyse yatalak durumdaki hücre arkadaşlarına yardımcı olmaya çalışmıştır.”

Cezaevinde kalamaz’ raporuna karşın tahliye edilmiyor

Tecrite ve hapishane koşullarına karşı açlık grevi yaparak hakkını arayan Aktaş’ın taleplerinin karşılanmadığı ve sağlık durumunun kötüleştiği belirtilen açıklamada, Aktaş’ın son olarak 2019 Mart ayında açlık grevine girdiği ve bu süreçte kan kusmaya başladığı, bunun üzerine zatürre teşhisi konularak ilaç tedavisine başlandığı ifade edildi. Şu anda Metris R Tipi Hapishanesi’nde tutuklu olan Aktaş’ın son dönemde durumunun ağırlaştığı şöyle aktarıldı:

“Birlikte kaldığı diğer iki mahpusun birisinin tüm vücudu felçli, yatağa bağlı, diğeri ise belden aşağısı felçli durumdadır. Günlük en az on farklı ilaç kullanan Ergin Aktaş, kan kusma, ateş, aşırı terleme ve halsizlik sorunları yaşamaya devam ediyor.”

Tedavisi hastane koşullarında devam etmesi gerekirken hastaneye yatırılmayan Aktaş’ın, Adli Tıp Kurumu’ndan ‘cezaevinde kalamaz’ raporu almış olmasına karşın, polis ve savcılık tarafından düzenlenen olumsuz güvenlik raporu bahanesiyle tahliye edilmediğine dikkat çekildi. Ailesinin son olarak ATK’ya bir kez daha başvurduğu, tahliyenin reddi nedeniyle de avukatı Gülizar Tuncer’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne tedbir kararı için başvuru yaptığı hatırlatıldı.

Son olarak ağır hasta tutukluların hapishanelerde alıkonulmasının işkence olduğunun altı çizilen açıklama, Ergin Aktaş başta olmak üzere hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle noktalandı.

Açıklamanın ardından Aktaş’ın amcası Mehmet Aktaş söz alarak kamuoyuna çağrıda bulundu ve “Kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan Ergin’in derhal bırakmasını istiyoruz” vurgusu yaptı. Sonrasında avukat Gülizar Tuncer’e söz verildi. Aktaş’ın ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna karşın serbest bırakılmamasının insanlık dışı olduğunun altını çizerek serbest bırakılması talebini yineledi.