384. F Oturması: Mehmet Çelebi Çalan serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun gerçekleştirdiği 384. F Oturması’nda Bolu F Tipi Hapishanesi’nde bulunan Mehmet Çelebi Çalan’ın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ağustos 2019
  • 15:19

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 384. F Oturması’nı şube binası önünde saat 13.30’da yaptı.

Bolu F Tipi Hapishanesi’nde bulunan hasta tutsak Mehmet Çelebi Çalan’ın serbest bırakılmasının istendiği eylemde basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Mehmet Acettin okudu. F tiplerinin sağlığa verdiği zararın yanı sıra tutsakların tedavi haklarının engellendiğini belirten Acettin, Çalan’ın durumunu aktardı.

Çalan’ın müebbet hükümlüsü ve 23 yıldır hapiste olduğunu ifade eden Acettin “Mehmet Çelebi Çalan’ın Behçet, bel-kasık fıtığı, prostat, astım, ülser, reflü, migren, sinüzit, alerji, periferik vasküler ve kulak çınlaması gibi birçok hastalığı bulunmaktadır. 28 Temmuz 2016 tarihinde bulunduğu Ankara/Sincan 2 No’lu F Tipi Hapishanesi’nden Bolu F Tipi Hapishanesi’ne sevk edildikten sonra bırakalım hastaneye götürülmeyi hapishane revirine çıkması dahi sorun haline gelmiştir” dedi.

Çalan’ın Bolu F Tipi Hapishanesi’ne getirildikten sonra, Behçet hastalığına bağlı olarak gözlerinden atak geçirmesi ve kasık fıtığındaki ağrıdan dolayı revire çıkması gerektiğini belirten Acettin, ancak Sağlık Bakanlığı’na dilekçe yazdıktan sonra revire çıkarılıp, hastaneye sevk edildiğini ifade etti.

Çalan’ın pek çok rahatsızlığına rağmen hastaneye muayeneye dahi götürülmediğini dile getiren Acettin son olarak şunları ifade etti:

“Bizler hapishane komisyonu ve insan hakları savunucuları; devlet yöneticileri ve yasa koyucuların hapishanelerde insan hak ve özgürlüklerini temel almasını istiyoruz. Ağır hasta mahpusların durumlarını görmezden, bilmezden gelerek gündeme almama politikalarına artık son verilmelidir. Hasta mahpusların gerekli ve yeterli tedaviye kavuşturulmasını, Mehmet Çelebi Çalan ve durumları ağır olanların bir an evvel serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Eylem, açıklamanın ardından atılan “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Mehmet Çelebi Çalan serbest bırakılsın!” ve “Tedavi haktır engellenemez!” sloganlarıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul