390. F Oturması: Erhan Özel serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 390. F Oturmasında hasta tutsak Erhan Özel’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Eylül 2019
  • 15:46

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 390. F Oturması’nda bugün Maltepe 1 No’lu Hapishanesi’nde tutulan Erhan Özel’in serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şube binası önünde saat 13.30’da yapılan eylemde, Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran 12 Eylül darbesine değinerek darbe sürecinde en ağır saldırıların hapishanelerde gerçekleştiğini vurguladı. Basın metnini okuyan Onaran tutsakların tedavi haklarının bugün de engellendiğini belirterek Erhan Özel’in durumunu aktardı.

Onaran, Temmuz ayında Özel’in komisyona gönderdiği mektubunda yazdıklarını şu şekilde aktardı:

“2 Kasım 2008’den bu yana hapisteyim, hükümlüyüm. Yaklaşık 20 yıldır kronik kalp-tansiyon-hiper tansiyon hastasıyım. İlk ameliyatımı 1999’da dışarıda oldum. Hapishaneye  girdiğimden bu yana, hastalığım zindan koşullarının etkisiyle ilerledi. Defalarca anjio oldum. En son 2017 Şubat’ta Edirne Hapishanesinden buraya (Maltepe 1 Nolu L Tipi Hapishanesine) kesin ameliyat tespitiyle sağlık durumum için nakledildim. Kalp damar cerrahi bölümüne sevkim, yani ameliyatım Koşuyolu Hastanesinde yapılmak üzere geldim. Geldiğim tarihten yaklaşık 11 ay sonra kalp damar cerrahide ameliyat oldum. Daha önceki ameliyatımda aort damarıma stet takılmıştı. Ancak bu sefer darlık ve tıkanıklığa neden olan kalp damarım değiştirildi. Yani o bölüm alındı, yerine yapay (grift) damar takıldı.”

Sağlık kontrollerinin yılda 1 keze düşmesine rağmen, 1 yıl geçmesine karşın hala kontrole götürülmediğini belirten Onaran, Özel’in hemorid rahatsızlığı için ilk muayene yapıldığına ve başka muayeneler için hastane sevk yazmasına rağmen hala bu sevkin gerçekleşmediğini ifade etti.

Maltepe Hapishanesi’nde hastane sevklerinin aylar sonra yapıldığını hatta iptal edildiğini belirten Onaran, Özel’e hapishanedeki kampüs hastanesinde kan tahlili yapıldığını ancak sonuçlarının hala kendisine verilmediğini dile getirdi.

Onaran son olarak şunları söyledi:

“Özgürlüklerinden ve haklarından mahrum olan hasta mahpusların acil olarak tedavilerinin yapılması için bu koşulları oluşturun. Hapishanede kalamayacak durumdaki ağır hasta mahpusları serbest bırakın.”

“Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Erhan Özel serbest bırakılsın!” ve “İnsan haklarıyla insandır!” sloganlarıyla eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul