F Oturması’na polis ablukası

339. F Oturması eylemi İHD İstanbul Şubesi’nin kapısında gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Eylül 2018
  • 12:43

339. F Oturması eylemi, polisin yasak dayatmaları nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirildi.

Saat 13.30’daki eylem için hasta mahpusların fotoğrafları ve ozalit İHD'nin parmaklıklarına asıldı. Polisler de sokağın iki yanına yığınak yaptı.
İHD’nin bulunduğu apartmanın girişinde Hatice Onaran tarafından okunan açıklamada hem hapishanelerde hem de dışarıda yoğun hak ihlalleri yaşandığı belirtilerek “Ülkeyi yönetenler, geçmişte olduğu gibi bugün de ekonomik gücü elinde bulunduranların yanında yer alarak milyonlarca işçinin, memurun, esnafın her geçen gün artmakta olan sorunlarını görmezden gelmektedir. Özellikte olumsuz koşulların giderilmesi, gasp edilen haklarının verilmesi, insan hak ve özgürlüklerinin sağlanması için bir araya gelen insanlara hiç tahammülü yoktur” denildi.

“Hasta mahpuslar ölüme terk ediliyor”

Hapishanelerde, mahpusların her türlü ihtiyaç ve talebinin görmezden gelindiği, tedavi hakkının olabildiğince engellenerek mahpusların ölüme terk edildiğine dikkat çekilen açıklamada hasta tutsak Muhsin Kızılkan’ın durumu anlatıldı.
1963 Siirt doğumlu Kızılkan’ın 1993 yılında İzmir’de gözaltına alınarak tutuklandığı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldığı aktarılan açıklamada önce İzmir  daha sonra Mersin/Silifke, Konya, Bartın, İskenderun gibi birçok hapishaneye sürgün edildiği ifade edildi. Hapishaneye girmeden önce herhangi bir sağlık sorunu olmamasına karşın içerde bulunduğu süreç içinde çeşitli hastalıklara yakalandığı, psikolojik sıkıntıların baş gösterdiği, Aralık 2016 tarihindeyse kolon kanseri teşhisi konduğu belirtilerek şunlar söylendi: “Kısa bir süre sonra hastaneye yatırılarak, kalın bağırsakları ameliyatla alınır. Hayati riski olan bu ameliyatın ne öncesi ne de sonrasında ailesine haber verilmez.”

Ameliyatın ardından Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) verdiği 6 aylık raporla Kızılkan’ın tahliye edildiği, 6 ayın ardından tekrar tutuklandığı ifade edilen açıklamada şu an İskenderun T Tipi Hapishanesi’nde tutulduğu aktarıldı. “Gerekli ve yeterli tedavinin yapılacağından kuşku duyduklarını belirten ailesi, yaşamından ve sağlığından sürekli endişe ettiklerini belirtmişlerdir” denilen açıklamada Muhsin Kızılkan ve hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul