381. F Oturması: Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın!

Bu haftaki F Oturması eyleminde, Mehmet Emin Özkan’ın son durumuna ilişkin bilgi verildi ve serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Temmuz 2019
  • 14:27

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından düzenlenen F Oturması eyleminde bu hafta, 23 yıldır hapishanede tutulan ve atfedilen suçu işlemedi anlaşılmasına rağmen serbest bırakılmayan ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın durumu hakkında bilgi verildi.

Şube binası önündeki eylemde basın açıklamasını yapan Mehmet Acettin, hapishanelerin hasta mahpuslar için “iki kez cezalandırma” anlamına geldiğini belirtti ve hasta mahpusların karşılaştıkları sorunları aktardı. Ardından Mehmet Emin Özkan’ın durumuna ilişkin bilgi veren Acettin, şunları söyledi:

“23 yıldır hapishanede tutulan ve atfedilen suçu işlemediği anlaşılmasına rağmen serbest bırakılmayan ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan şuan Diyarbakır D Tipi Hapishanesinde ve 81 yaşındadır. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürdüğü iddiasıyla  müebbet hapis cezası alan ve davanın tek tutuklusu Mehmet Emin Özkan’dır.  İlgili dava dosyasının bozulması ve 2015 yılından beri yeniden yargılama başlatılmış,  olayla ilgisinin olmadığı açığa çıkmasına rağmen halen serbest bırakılmamaktadır.

Ağır hasta mahpus listemizde bulunan Özkan’ın sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Özkan’ın; Kalp, kötü huylu guatr, kemik erimesi, bağırsak ve böbrek tembelliği,  yüksek tansiyon ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarının yanı sıra beyninde baloncuk, gözlerinde katarakt bulunmaktadır. Ayrıca ileri yaşı nedeniyle hiçbir ihtiyacını kendi karşılayamamaktadır. Öte yandan kötü huylu guatra rağmen yaşı ilerlediği için ameliyat olamayan Özkan, hapishanede kaldığı süre zarfında 5 kez kalp krizi geçirmiş, 4 kez de anjiyo olmuştur. Haftada en az üç gün  hastaneye götürülmesi gerekmektedir.”

İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) yapılan 5 başvuruya cevaben Özkan’ın “yüzde 87 oranında vücut fonksiyon kaybı” olduğunu belirttiğini, yine de “Hapishanede kalabilir” raporu verdiğini dile getiren Acettin, açıklamaya şöyle devam etti:

“Daha önce hapishanede kalamaz raporu veren Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi de  27 Mart 2019 tarihli Sağlık Kurulu raporunda, Özkan’ın engelli durumunu tamamen ortadan kaldırmıştır. Kurul, 4 yıl önce verdiği raporun aksine, Kardiyoloji, KBB, Nefroloj, Nöröloji ve Psikiyatri olmak üzere 5 ayrı doktorun muayenesine rağmen yüzde sıfır engel durumuyla, ‘Cezaevinde kalabilir’ denilmiştir. Bu son rapor doğrultusunda Diyarbakır Başsavcılığı ‘Hükmün infazına ara verme talebinin reddine’ karar vermiştir.”

Acettin son olarak, Mehmet Emin Özkan şahsında yaşanan hasta mahpusları sürece yayarak öldürme politikasına son verilmesini, Özkan ve tüm hasta mahpusların tedavi hakkına erişimi için serbest bırakılmasını talep ettiklerini ifade etti.