318. F Oturması: Yüzde 96 engelli Hasan Budak serbest bırakılsın!

318. F Oturması eyleminde, 74 yaşındaki yüzde 96 engelli hasta tutsak Hasan Budak’ın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Nisan 2018
  • 11:52

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen 318. F Oturması eyleminde 74 yaşındaki hasta tutsak Hasan Budak’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

Eylemde ilk olarak Menemen R Tipi Hapishanesi'nde 4 hasta tutsağın koşulların düzeltilmesi talebiyle başlattıkları açlık grevinin 6. gününde sürdüğü belirtildi. Tutsakların taleplerinin kabul edilmesi ve hapishanelerdeki hak ihlallerine son verilmesi çağrısı yapıldı.

Komisyon adına İkbal Eren tarafından okunan basın açıklaması, OHAL döneminde hapishanelerde artan hak ihlallerine ve hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesine dikkat çekilerek başladı. Bugün 70 yaşın üzerinde çok sayıda hasta tutsağın bulunduğu belirtilerek, bunlardan biri olan 74 yaşındaki Hasan Budak’ın sağlık durumu hakkında bilgi verildi.

Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’nde tutulan yüzde 96 engelli Budak’ın bir itirafçının ifadesiyle tutuklanmasına ilişkin şunlar söylendi: “İtirafçıya imzalatılan itirafnameye göre, yüzde 96 engelli Hasan Budak başka bir örgütün sempatizanı ve sadece yaz aylarında gittiği Diyarbakır Dicle’de Kırkpınar (Heridan) köyündeki tarlasında gerillaya propaganda yapıyor. Yalan olduğu apaçık belli bu itirafname üzerine tutuklanıyor Hasan Budak.”

Vücudunda yüzde 96 fonksiyon kaybı var

Açılamanın devamında, Hasan Budak’ın kronik kalp rahatsızlığı, şeker, tansiyon ve KOAH hastası olduğuna ilişkin tam teşekküllü devlet hastanelerinden aldığı sağlık raporları bulunduğu belirtilerek şu bilgiler paylaşıldı:

“Çocukken geçirdiği bir kaza nedeniyle vücudunda oluşan ağır yanıklar nedeniyle sol elini ve bacağını kullanamayan Budak’ın sol el başparmağı kesildi ve diğer parmaklarını da kullanamıyor. Budak vücudunda oluşan kalıcı engellilik nedeniyle 1975 yılından beri engelli maaşı alıyor. Hatay İskenderun Devlet Hastanesi Engelli Sağlık Kurulunca Eylül 2017’de hazırladığı raporda, Budak’ın tüm vücudunda yüzde 96 oranında fonksiyon kaybı olduğuna dair engelli raporu verdi.”

Diyarbakır Sulh Hukuk Mahkemesi’nin de Budak için akıl ve beden hastalığı nedeniyle işlerini yerine getirmediği belirtilen açıklamada, Budak’ın kısıtlanarak vesayet altına alınmasına karar verdiği ancak Budak’ın hala tutuklu olduğu vurgulandı.

“Hasan Budak’ın ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz” talebiyle açıklama sonlandırıldı.

Eylemde “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Hasan Budak Serbest bırakılsın!”, “Tedavi hakkı engellenemez!” sloganları haykırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul