388. F Oturması: Felçli tutsak Serdal Yıldırım serbest bırakılsın!

388. F Oturması eyleminde, belden aşağısı felç olan Serdal Yıldırım’ın “hapishanede kalamaz” raporuna rağmen serbest bırakılmadığına dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Ağustos 2019
  • 15:25

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından düzenlenen 388. F Oturması eyleminde hasta tutsak Serdal Yıldırım’ın durumuna dikkat çekildi.

İHD binası önünde yapılan eylemde konuşan Yıldırım’ın annesi Fatma Özduran, Mardin’de yaşadıkları için oğluyla üç aydır görüşemediğini, oğlunun felç geçirdiğini ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtti. Özduran duyarlılık çağrısı yaptı.  

Yıldırımın yakınları da en son 1 ay önce görüşe gittiklerini, “hapishanede kalamaz” raporu olan Yıldırım’ın uzun süre tek kişilik hücrede tutulduğunu dile getirdi.

Eylemde açıklamayı komisyon üyesi Hatice Onaran okudu. “R Tipi hapishaneler özel bakım ve tedavi gerektiren ağır hasta mahpuslar için açılmış hapishaneler olsa da şu anda birer işkence merkezi haline getirilmiştir. Ağır hasta mahpusların sağlığa erişim hakları engellenerek sağlık koşullarının daha da kötüleşmesine, bedensel bütünlüklerini kaybetmelerine yol açılmaktadır” diyen Onaran, tutsakların fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını, yüzde 98 fiziksel engeli olan 28 yaşındaki Serdal Yıldırım’ın da bunlardan biri olduğunu belirtti.

 Yıldırım’ın tutuklanmadan önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle belden aşağısının felç olduğunu söyleyen Onaran, açıklamaya şöyle devam etti:

“Bu zamana kadar 12 ameliyat geçirmiş, beline platin takılmış ancak platinlerde kayma meydana geldiğinden, sırtındaki kemikler dışarıya çıkmış ve yeniden ameliyat edilmesi gerekmektedir. Mardin Hapishanesi'nden Metris Hapishanesi Rehabilitasyon Merkezi'ne haftada 2 gün fizik tedaviye gideceksin denilerek sevk edilmiş ancak 8 ayda sadece 2 defa fizik tedaviye götürülmüş.

“Dışarıdayken kök hücre ile yeniden yürüyebilme ihtimali varken fizik tedavinin yetersiz kalması sonucu ayakları çok güçsüzleşmiştir. 15 Ağustos'da görüşüne giden derneğimizin gönüllü avukatlarına ‘dışarıdayken az da olsa sağlamış olduğum fiziksel ilerlemeyi kaybettim, bir daha yürüyemeyebilirim' demiştir.

Adli Tıp Kurumu'nun 'yüzde 98 engelli, tahliye edilebilir' raporuna karşın 8 aydır Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutulan Serdal Yıldırım, Kızıltepe Emniyet Müdürlüğü'nün "toplum güvenliği için problem teşkil edeceği" yönündeki beyanı esas alınarak serbest bırakılmamaktadır.”