393. F Oturması: İlhan Dikme serbest bırakılsın!

F Oturması’nın 393. haftasında beyin kanaması geçiren İlhan Dikme’nin sağlık durumuna dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ekim 2019
  • 15:14

Hasta mahpuslar için her hafta düzenlenen F Oturması eyleminin 393. haftasında, hapishanede beyin kanaması geçirerek bilincini yitiren İlhan Dikme’nin sağlık durumuna dikkat çekildi.

Saat 13.30’da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına Hatice Onaran okudu.

Mahpusların tedavi ve buna bağlı olarak yaşam haklarının ihlal edildiğine yapılan vurguyla başlayan açıklamada tutsaklara yönelik işkence uygulamaları teşhir edildi.

Açıklamanın devamında ise hapishanede geçirdiği beyin kanaması sonucu ameliyat olan ve ameliyat sonrası gelişen beyin ödemi ve akciğer enfeksiyonu nedeniyle bilinci kapanan ve halen uyutulmakta olan İlhan Dikme'nin sağlık durumu hakkında şu bilgiler verildi: Dikme, 2010 yılında gözaltına alınıp bırakılmış, tutuksuz devam eden yargılaması sonucunda 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmiş, 2 Nisan 2019'da tutuklanarak Balıkesir/ Kepsut Hapishanesine konulmuş ve kalabalık bir odaya alınması talebi ile yaptığı başvurulara rağmen 1 buçuk ay tek başına tutulmuştur.

Bu süredeki tıbbi kayıtlarına göre; 22 Nisan'da yoğun göğüs ağrısı ve 24 Nisan'da yoğun baş ağrısı şikayeti ile önce Kepsut Devlet Hastanesi’ne daha sonra hapishane revirinde hipertansiyon tanısı ile takibi yapılmıştır.

18 Haziran'da hiçbir gerekçe gösterilmeden Kocaeli/Kandıra 2 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilmiş, burada da 3 gün tek başına tutulduktan sonra iki kişilik bir odaya alınmıştır.

Ailesinin yaptığı araştırmada, 18 Haziran'dan, beyin kanaması geçirdiği 11 Eylül tarihine kadar tedavisinin devam ettiğini gösteren bir kayda rastlanmamıştır.

Aynı odada tutulan S.Tepe, İlhan Dikme'nin ailesine gönderdiği mektupta; 1 Eylülde gece saat 02.30 da İlhan Dikme'nin inlemesi ve hırıltılı sesleri üzerine uyanmış, yanına gittiğinde bilincinin kapalı olduğunu görmüştür. Yatağında yan çevirdiğinde ağzındaki kusmuk dışarıya çıkmış ve nefes alış verişi düzene girmiş. Hemen ardından memurlara haber vermiş, ambulans gelerek İlhan Dikme hastaneye sevk edilmiştir.

Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishane idaresi tarafından bilgilendirilen aile aynı gün hastaneye giderek bilgi almış, İlhan Dikme'nin önce Kocaeli Devlet Hastanesi 'ne ve ardından Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi 'ne gönderildiğini, burada beyin kanaması tanısı ile yatırıldığını öğrenmiştir. ”

Anjiyo sonrası beyin kanaması tanısı ile ameliyat edilen Dikme’nin kendine geldiği ancak 48 saat sonra durumunun ağırlaştığı ve doktorlar tarafından uyutulmaya başlandığı aktarıldı. Bu sürede akciğer enfeksiyonu ve beyin ödeminin geliştiği ve beynine diren takıldığı belirtildi. Eşi ve kızının günde sadece 5 dakika görebildiği ve bilinci kapalı olan Dikme’nin hâlâ kelepçeli olduğu söylendi.

İHD avukatının vekaleti olmasına rağmen Dikme ile hastanede görüştürülmediği söylenen açıklamada İlhan Dikme'nin kelepçesinin çıkarılması, ceza infazının durdurularak serbest bırakılması ve tedavisinin özgür koşullarda yapılmasına imkan sağlanması talepleriyle açıklama sonlandırıldı.

Eylemde “İlhan Dikme serbest bırakılsın!”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!” sloganları atıldı.