389. F Oturması: Ahmet Sılık serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 389. F Oturması’nda 75 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Sılık’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Eylül 2019
  • 15:32

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 75 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Sılık’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da İHD İstanbul şube binası önünde yapılan eylemde basın metnini Taylan Bekin okudu. Hapishanedeki hasta tutsakların sağlık hakkına erişiminin sağlanması ya da serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Bekin, Menemen R Tipi Hapishanesi’nde olan Ahmet Sılık’ın durumunu aktardı.

75 yaşındaki Sılık’ın kısmi felç, prostat hastalığı, şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalıkları olduğunu beyine giden damarları tıkandığı için iki ayrı ameliyat geçirdiğini belirten Bekin devamında şunları söyledi:

“Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) 16 Ekim 2018 tarihinde Sılık’a verdiği raporda ‘hayatını yalnız idame ettiremeyeceği kesinleştirilmiş, salınmasının toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturup oluşturmayacağına değerlendirilmesini Adli Tıbba dair bir konu olmadığı oy birliğiyle belgelenmiştir’ denilmiştir.”

Bekin Hapishane Komisyonu’nun Ahmet Sılık’ın eşi Binef Sılık’la yaptığı görüşmedeki anlatımlarını şu ifadelerle aktardı:

“Cezaevine gittik. Ahmet beni ve çocuklarını tanımadı. Ahmet’i yürüyemediği için tekerlekli sandalye ile yanıma getirdiler. Ahmet’in hafızası ile ilgili problem olduğunu fark ettim. Benimle konuşamıyordu. Kendisine aç veya tok olduğunu sordum fakat onun bile cevabını  veremedi. Tek başına hayatını idame ettiremediği için sakalını bile kesmemişti. Eşimin evden kaçacak ya da başka bir yere gidecek durumu yok. Cezaevinde yaşayacak bir insan değildir. Eşimi sürekli sandalyede görmek beni üzüyor."

Son olarak Bekin, Ahmet Sılık ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istedi.

Bekin’in ardından söz alan Gülmez Ana (Selvi Gülmez) Bolu F Tipi Hapishanesi’nde olan Ali Gülmez’in hastaneye götürülmeyişini protesto eden bir konuşma yaptı.

Gözlerinden rahatsızlığı olduğu için hastaneye gitmesi gereken Ali Gülmez’in yaklaşık iki yıldır hastaneye götürülmediğini belirten Gülmez Ana, bu zulme son verilip oğlunun bir an önce hastaneye götürülmesini istedi.

Gülmez Ana’nın konuşmasından sonra “Ahmet Sılık serbest bırakılsın!”, “”Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!” sloganlarıyla eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul