386. F Oturması: Ziya Ataman serbest bırakılsın!

386. F Oturması’nda, KHK ile kapatılan DİHA’nın stajyer muhabiri, hasta tutsak Ziya Ataman’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ağustos 2019
  • 15:52

İstanbul’da her cumartesi hasta mahpuslar için yapılan F Oturması’nın 386. haftasında tutuklu DİHA muhabiri Ziya Ataman’ın serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun gerçekleştirdiği eylemde, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Hasta mahpus Ziya Ataman serbest bırakılsın!” pankartları açıldı.

Eylemde basın açıklaması Hapishane Komisyonu adına Mehmet Acettin okudu. Ziya Ataman’ın DİHA’nın stajyer muhabiriyken 11 Nisan 2016’da tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, Ataman’ın Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında “örgüt üyeliği” iddiasıyla Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olduğu hatırlatıldı. Tutuklanmadan önce bağırsak hastalığı bulunan Ataman’ın hapishane koşullarında hastalığının ağırlaştığı ve bağırsaklarının iflas ettiği belirtilen açıklamada, Ataman’ın buna karşın 8 duruşmadır tahliye edilmediği ve iki yılla sınırlandırılan tutukluluk süresinin fazlasıyla aşıldığına dikkat çekildi. Anayasa Mahkemesi’nin tahliye başvurusunu da reddettiği ifade edilerek, Ataman’ın 24 Eylül’de davasının görülmeye devam edeceğine değinildi.

Ataman ‘Benim içim çürümüş’ diyor”

Açıklamanın devamında, Ziya Ataman’ın sağlık durumuna ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

“Ziya Ataman, uzun yıllardır bağırsak hastalıklarıyla mücadele ediyor. Dışarıdayken bu hastalık kontrol altında tedavi ediliyordu. Hapishaneye girdikten sonra stres ve hapishane koşulları nedeniyle hastalığı ilerlemiştir. Revire ve hastaneye gitmede problemler yaşanıyor. Avukatı ve ailesinin girişimleri sonucunda hastaneye sevk edilebilmiş, hastanede ilaçları yazılmış ama düzenli bir şekilde tedavi olması gerekirken hastaneye sevk olma konusunda sıkıntılar yaşamaktadır. Hastalığı oldukça ilerlemiş durumda. Görüşmelerde kendi deyimiyle ‘Benim içim çürümüş ‘diyor. 2 yılı aşkın süredir hastaneye götürülmesi için birçok kez talepte bulunulsa da, dilekçeleri hapishane yönetimi tarafından hiç dikkate alınmadan reddediliyor.”

Ataman’ın ağabeyinin, kardeşinin hastaneye çok sık götürülmediğini aktardığı kaydedilen açıklamada, avukatı Barış Oflaz’ın kamuoyuna Ataman’ı sahiplenme çağrısı yaptığı ifade edildi. Av. Oflaz’ın “Tedavi edilmesini sağlamak için destek çağrısında bulunuyor. Sağlığa erişim hakkının sağlanması gerektiğini ve tedavi görmesi gerektiğinin altını ısrarla çiziyor” sözlerinin aktarıldığı açıklama, Ataman şahsında hasta mahpusların sağlığa erişim hakkının yerine getirilmesi, tedavi imkanları yaratılması ve ağır hasta mahpusların serbest bırakılması çağrısıyla sona erdi.

Eylemde “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “İnsan haklarıyla insandır!”, “Tedavi haktır engellenemez!” sloganları atıldı.