316. F Oturması: “Cemil İvrendi serbest bırakılsın!”

F Oturması’nın 316. haftasında Cemil İvrendi’nin serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Nisan 2018
  • 14:05

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 316. F Oturması’nda hasta tutsak Cemil İvrendi’nin serbest bırakılmasını istedi.

Galatasaray Meydanı’nda saat 13.30’daki eylem, İHD İzmir Şubesi çalışanı Melek Yıldız’ın ölüm haberi duyurularak başladı. Ardından Cemil İvrendi'nin kızı Dilan İvrendi konuştu.

Babasının sağlık durumu hakkında bilgi veren İvrendi, yakın zamanda bir görüşte epilepsi hastası bir tutsağın kriz geçirdiğini, sonrası kriz geçiren tutsağa yardım eden tutsaklara ise gardiyanların saldırdığını anlattı.

Hapishanelerde kanser hastalığı epey yaygın

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplar Komisyonu’ndan Sebla Arcan’ın okunduğu basın metninde 401 ağır hasta mahpusun çoğunluğunun hastalığının kanser olduğu vurgulandı. Kanser hastalığının dışarıda bile vücuda çok çabuk yayıldığını belirten Arcan, “Hal böyleyken hapishanelerin hak, hukuk, adaletten uzak ve olumsuz koşulları nedeniyle böylesi ciddi hastalıkları taşıyan mahpusların taleplerinin dikkate alınmamasının anlamı açıktır. Yaşamın kendi doğası ile cebelleşirken bir de başka insan ve insanlar tarafından bile-isteye böylesi bir sonuca mahkum etmek işkencedir” dedi.

Tarsus işkencehanesinde hasta tutsak: Cemil İvrendi

Ardından, Mersin/Tarsus 1 Nolu T Tipi Hapishanesi’nde tutulan ve politik mahpus olması nedeniyle tamamen siyasi gerekçelerle serbest bırakılmayan Cemil İvrendi’nin durumu şu ifadelerle aktarıldı:

“Cemil İvrendi, 2002 yılında açık kalp ameliyatı olduktan sonra kendisine sürekli kullanması için verilen kan sulandırıcı ilaçlar (Coumadin, dekix) ve yüksek tansiyon ilaçları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşamaya başlar. Bu ilaçlardan sonra makat bölgesinde yumurta büyüklüğünde yara oluşup, sık sık kanamalar olur.  Dayanılmaz acılar ve ağrılarla 2008 yılında Erzurum Devlet Hastanesinde ameliyat edilir. Bu ameliyat sonrası hem yarası kapanmaz hem de kanama devam eder.”

Ameliyat sonrası 5 dakika görüşe dahi izin yok

Durumu ağırlaşan Cemil İvrendi’nin 26 Şubat tarihinde Mersin Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyat olduğu bilgisi verildi. İvrendi’nin, ameliyat sonrası maruz kaldığı tecrit ve işkence ise şöyle anlatıldı: Ailesinin tüm çaba ve ısrarına rağmen refakatçi olarak kalmalarına izin vermeyen hapishane  savcısı 5 dakika ziyaret talebini de kabul etmemiştir. Savcı, Cemil İvrendi’nin kızına, ‘Bu benim yetkimde olan bir konu, o nedenle senin baban terörist ve sakın bana insan hakları, adalet, hukuk sözleri ile gelme’ diyerek en küçük bir insani yaklaşım göstermemiştir.”

Açıklamanın ardından “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Cemil İvrendi serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!”, “Tek tip elbiseye hayır!” sloganlarıyla eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul