391. F Oturması: Sıddık Güler serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 391. F Oturması eyleminde, 80 yaşındaki hasta tutsak Sıddık Güler’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Eylül 2019
  • 15:20

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 391. F Oturması’nda, İskenderun Hapishanesi’nde olan 80 yaşındaki hasta tutsak Sıddık Güler’in serbest bırakılmasını istedi.

Şube binası önünde saat 13.30’da yapılan eylemde basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran okudu. 21 Eylül 1995’te Buca, 24 Eylül 1996’da Diyarbakır ve 26 Eylül 1999’da Ulucanlar katliamlarını hatırlatan Onaran, Eylül ayında gerçekleşen hapishane katliamlarının hiçbirinde katillerin ceza almadığını belirterek “İşkenceciler sistem tarafından ‘aklanmış’ olsalar da aileleri başta olmak üzere vicdanlı, insan haklarını savunan hiç kimsenin unutmayacağını” ifade etti.

Onaran devamında Sıddık Güler’in 1994 yılında tutuklandığını, 2004’te anjiyo ameliyatı sonrasında serbest bırakıldığını, ama 2009’da kalan cezasının infazı için yeniden tutuklandığını dile getirdi.

İki defa anjiyo olan Güler’in, kalp rahatsızlığının yanı sıra yüksek tansiyon ve iltihaplı eklem romatizması hastası olduğunu belirten Onaran, kızı Ayşe Güler’in babası hakkında anlatımlarını şu ifadelerle aktardı:

“Ziyaret öncesi arama yapan kadın gardiyanlar bana ve kız kardeşime alaycı bir şekilde yaklaştılar, benim tişörtümün önünde yazan yazı (İngilizce Cesur anlamında) nedeniyle görüşe almak istemedi, tersini çevirip öyle girdim. Babam tekerlekli sandalye ile gelince çok kötü olduk. Eklem romatizması ilerlemiş, hastaneye götürülmediği, düzenli tedavi yapılmadığı için artık yürüyemiyor hatta tutunarak fotoğraf çektirmek istedik ayağa bile kalkamadı.”

Onaran Sıddık Güler ve sakat/engelli, yaşlı, hasta tutsakların koşulsuz serbest bırakılmasını isteyerek konuşmasını tamamladı.

Eylem “Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!” ve “Sıddık Güler Serbest Bırakılsın!” sloganlarıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul