Fransa’da CGT’den grev çağrısı

Koronavirüs sürecinde sokaklarda çalışmak zorunda olan hizmet işçileri, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerine dikkat çekmek için Nisan ayı boyunca her gün için grev kararı aldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Mart 2020
  • 17:02

Fransa’da Genel İş Konfederasyonu’na (CGT) bağlı Fédération des Services publics (Kamu Hizmetleri Federasyonu), sermaye devletinin koronavirüs salgınına karşı tedbirler kapsamında kamu emekçilerinin çalışma süresini günlük 12 saate, haftalık 60 saate kadar uzatan planına karşı bildiri yayınladı. 

Devletin hayata geçirdiği “sağlık acil durum yasası”nın, salgına karşı mücadele eden emekçilerin hayatlarını hiçe saydığı belirtilen açıklamada, krizi fırsata çevirme peşindeki hükümete karşı tüm kamu emekçileri Nisan ayı boyunca greve çıkmaya çağrıldı.

CGT-Kamu Hizmetleri Federasyonu'nun açıklamasında hizmet sektöründe çalışan işçi ve emekçilerin fedakarlığına dikkat çekilerek salgına karşı hayatlarını cesurca ortaya koydukları dile getirildi.

Hükümetin “acil durum yasası” adı altında aldığı tedbirlerin emekçilerin hayatlarını hiçe sayan anti-sosyal, anti-demokratik tedbirler olduğu vurgulandı.

İşçi ve emekçilerin bugün ve gelecek için endişeli oldukları belirtilen açıklamada, sermaye devletinin bugüne kadar uyguladığı kemer sıkma politikalarıyla kamu hizmet sektörünün parça parça ortadan kaldırıldığı üzerinde duruldu. Eğitim, sağlık, altyapı gibi alanlarda yaşamın devamını sağlayan kamu emekçilerinden bugün çok daha fazla fedakarlık beklendiği belirtilen açıklamada emekçilere reva görülen sağlıksız çalışma koşullarına işaret edildi. Emekçilerden fedakarlık bekleyen ama koruyucu maske, hidroalkolik jel ve tıbbi malzemeleri bugüne kadar yeterince stok yapmayan sermaye devletinin ve kapitalistlerin savaşa, devlet terörüne harcama yaptığı üzerinde duruldu. Devletin eylemcilere karşı kullanılan gaz bombalarını ve LBD silah mühimmatlarını stoklamaktan geri durmadığı belirtildi. 

Açıklamada şu talepler vurgulandı:

- Zorunlu olmayan işler dışında tüm hizmetlerin durdurulması 

- Kamu hizmetlerinde gerekli tüm koruyucu ekipman ve materyallerin sağlanması

- Mevcut emeklilik sisteminin korunması ve geliştirilmesi, hükümetin uygulamak istediği puana bağlı emeklilik sistemi projesinin geri çekilmesi

- “Kamu hizmetinin dönüşümü” yasasının yürürlükten kaldırılması

- Anayasal  grev hakkı,sendikal demokratik hak ve  özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi 

- Sosyal ödeneklerin, Kamu ve özel sektörde ücretlerin artılrılması asgari ücretin 1800 avroya yükseltilmesi,

- Kamu hizmetlerinde işten çıkarmaların durdurulması ve yeni iş imkanlarının yaratılması, halkın ihtiyaçlarını karşılamak için yerel kamu ve sosyal hizmetlerin yeniden açılması, devletin kamu hizmetlerinin finansmanına yeniden katılımı

- Çalışma süresini uzatan prosedürlerin durdurulması, çalışma saatlerinin 32 saate indirilmesi

- Servet üzerinden alınan verginin yeniden uygulanması, sermayenin kamu hizmetlerinin finansmanına katkısının artması

Federasyonun çağrısının bir örneği Çalışma Bakanı Muriel Penicaud, Kamu Hesapları Bakanı Gérald Darmanin’e ve kamu hizmetlerinden sorumlu devlet sekreteri Olivier Dussopt'a gönderildi.

Kızıl Bayrak / Paris