“Militan grevciler yalnız değildir!”

Genel grev sürecinde fiili meşru çizgide eylemi güçlendiren ulaşım işçilerine yönelik saldırılar soruşturmalarla sürerken işçiler de eylemlerle arkadaşlarını yalnız bırakmıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Haziran 2020
  • 00:44

Paris’teki RATP yönetiminin genel grev sürecindeki militan eylemler nedeniyle iki sendika temsilcisine açtığı disiplin soruşturması bugünkü oturumla devam etti. 5 Aralık 2019’da başlayan, “Emeklilik yasasına karşı genel grev” sürecinde fiili-meşru eylem çizgisini savunan militan ulaşım işçileri bir dizi eylem gerçekleştirmişti. Grev kırıcılara karşı garaj blokajları örgütleyen işçilerin iki temsilcisi bu süreçte soruşturma terörünün hedefi olmuştu.

Bugün RATP’nin 12. Paris’teki bürosunda disiplin soruşturmalarının görüşmeleri vardı. Éric Bezou, Ahmed Berrahal ve Alexandre El Gamal için işten atma da dahil cezaların değerlendirildiği soruşturma süreci karantina biter bitmez yeniden alevlendirildi. Böylece sermaye, salgınla artan kölelik koşulları karşısında tepkisi artan işçilere baskı ve saldırıların dinmeyeceği mesajı vermek istiyordu.

Soruşturmaya uğrayan işçiler bugün yalnız bırakılmayarak RATP yönetimine anlamlı bir cevap verildi. Soruşturma toplantısının başlangıç saatinden çok önce RATP merkezinin önünde işçiler toplanmaya başladı. “Sendikacılara baskılar durdurulsun” pankartı önünde toplanan yüzlerce işçi soruşturmaya uğrayan üç sendikacıyı yalnız bırakmadı. Farklı sendikalardan ve işkollarından işçiler de eyleme katılarak sınıf dayanışmasını yükseltti. 

Alandaki bekleyiş boyunca birçok konuşma yapıldı. Genel olarak dayanışma mesajlarının dışında genel grevin fiili işgal ve blokaj gibi militan eylemlerine dikkat çekildi. Bunların grev sürecinin bir gereği ve işçilerin en meşru eylem şekilleri olduğu vurgulandı. Sermayenin ve devletin grevleri kırmak için kullandığı yasalar ve yasadışı yöntemlere de işaret edilen konuşmalarda, bu saldırılara karşı işçilerin alması gereken tutum ifade edildi. Fiili eylem çizgisine dair konuşmalar alkışlarla desteklendi. Genel grev dönemindeki kararlılık bu eylemde de hakimdi.

Soruşturmaya uğrayan işçiler de eylemlerinin arkasında olduklarını verilebilecek cezalara rağmen pişman olmadıklarını söyledi. RATP yönetimine bir mesaj vermek adına, grev dönemindeki pankartın ardında, sıkılı yumruklar eşliğinde hep bir ağızdan Enternasyonal marşı söylendi. İşçiler soruşturma toplantısına yollanırken destekçiler de merkez önünde bekleyişini sürdürdü. Diğer iki işçinin soruşturması ertelenirken Ahmed Berrahal’a iki ay uzaklaştırma cezası verildi. Berrahal dışarda bekleyenlere seslenerek bu cezanın önemsiz olduğunu mücadelenin devam ettiğini ifade etti. Alkışlarla eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / Paris