İspanya’da grev korkusu yeni önlemler aldırdı

İspanya’da koronavirüse karşı önlem alınmadan çalıştırılan Mercedes işçileri iş bırakarak üretime ara verilmesini sağlamıştı. Airbus fabrikalarında yeniden işbaşı kararına karşı süresiz grev çağrısı yapılınca hükümet önlemleri sıkılaştırdı, 9 Nisan’a kadar üretime büyük ölçüde ara verildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Nisan 2020
  • 23:42

Avrupa koronavirüs hastalığının dünyada en çok insana bulaştığı kıta oldu. Avrupa Birliği devletlerinin hemen hepsi geç önlem almaları bir yana, şirketlerin işçileri zorla işe devam ettirmelerinin önünü açtılar. Kapitalist devletler genel geçer önlemler yayınlayıp fabrikaları açık tutarak hastalığın yayılmasına birinci dereceden suç ortaklığı yaptılar.

Salgının en fazla etkili olduğu İspanya’da devlet, ilan ettiği OHAL kapsamındaki koronavirüs karşıtı acil önlemler kararnamesinde, sağlık malzemeleri dışında “tüm zorunlu olmayan üretim faaliyetlerin durdurulması” açıklaması yapmıştı. Bu açıklamalara rağmen, yaşamsal iş güvenliği önlemlerin fabrikalarda alınmaması, üretimin devam ettirilmesi işçilerin eylemli tepkileri ile karşılaştı.

Ülkedeki sözde “sol” koalisyon Podemos ve Sosyalist Parti, İtalya fabrikalarındaki grevlere benzer gelişebilecek bir mücadeleden duydukları korkunun da etkisiyle daha sert önlemler almak durumunda kaldı. Mercedes fabrikasındaki grevin yanı sıra Airbus tekeline ait fabrikalarda ilan edilen süresiz grev, bu önlemlerin alınmasında etkili oldu.

Mercedes işçileri şalteri indirmişti

İspanya’nın Bask bölgesinde, 5 bin işçiyle en büyük işyeri olan Vitoria-Gasteiz'deki Mercedes fabrikasında işçiler, yönetimin umursamaz tavırları üzerine üretimi durdurmuştu.

Fabrika komitesi tüm sektörlerde konuşma gerçekleştirmiş, sağlık nedeniyle kapanması gereken fabrikada 16 Mart Pazartesi vardiya başlangıcından itibaren greve gidilerek, 8 günlük iş durdurma çağrısı yapılmıştı. İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CCOO) sendika şubesi genel sekreteri Roberto Pastor, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine uyulmadığını, insanlar arasındaki mesafenin korunmadığını ve çalışma ortamı tamamen güvenli ve izole olmadan işçilerin fabrikaya sokulduğunu belirtti.

Otomotivde üretim arası

Mercedes fabrikasının dışında birçok şirket üretime ara verdi. Ford’un Valencia fabrikasında üç işçinin koronavirüse yakalanması sonrası geçici olarak kapatma kararı alındı. Michelin tüm üretimine ara vermiş oldu. Katalan bölgesinde Nissan’ın yan sanayisi olan birçok sermayedar fabrikaları kapatmak durumunda kalırken, Barselona’ya yakın olan fabrika da kapanmak durumunda kaldı. PSA grubuna ait Citroën, DS, Peugeot ve Opel markalarının imalatını gerçekleştiren fabrikalar kapatıldı. Renault fabrikası da kapılarını geçici olarak kapattı. Volkswagen grubu da İspanya’da fabrikalarını kapatıyor. 

Airbus yeniden işbaşı yaptı, süresiz grev ilan edildi

Fransa merkezli Airbus tekelinde işçilerin tepkisinden kaynaklı, 16 Mart’tan itibaren şirket fabrikayı kapatmıştı. İspanya’da hastalık bulaşan kişi sayısının ve ölümlerin arttığı dönemde Airbus 23 Mart’ta tekrar işbaşı yaptı. Bunun üzerine İspanya Genel İşçi Konfederasyonu (CGT) ülkedeki tüm Airbus fabrikalarında, 30 Mart’tan itibaren süresiz greve çağrı yaptı. 

Grev açıklamasında “Uçak imalatı şimdilik hayati değil” vurgusuyla “Bir şirketin çıkarları için işçiler kendi hayatlarını tehlikeye sokmamalı” dendi. Grev çağrısı ve sonrasında hükümetin aldığı yeni önlemlerle birlikte fabrikalarda üretimin büyük çoğunluğu en erken 9 Nisan’a kadar durdu.

3 bin işçinin çalıştığı Airbus’ta 140’tan fazla çalışana koronavirüs bulaşmış durumda. Salgından en çok etkilenen fabrika Getafe’de bulunuyor.