Fransız posta şirketi 50 yaş ve üstü işçi arıyor!

Fransa'nın resmî posta şirketi olan La Poste 50 yaş ve üstü için, kendi sitesinden ve diğer iş bulma sitelerinden iş ilanı yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Nisan 2020
  • 22:29

Avrupa'da Covid-19 salgınının İtalya ve İspanya’nın ardından en çok yayıldığı Fransa’da, belgesiz sokağa çıkma yasağı uygulanmakta, insanlar temel ihtiyaçlarını 1 km çapının dışına çıkmadan tedarik etmek zorunda kalmaktadır. 

Buna karşın, neredeyse tüm hizmet sektörünün durduğu ülkede, posta işçileri çalışmaya devam ediyor. 250 bin çalışanın %30-40’ı çeşitli sebeplerden dolayı çalışmayı bıraktı. 10 bin posta işçisi ise geri çekilme hakkını* kullanarak Covid-19 salgını süresince çalışmayı reddetti. Ülkedeki resmî posta şirketi olan La Poste 50 yaş ve üstü için, kendi sitesinden ve diğer iş bulma sitelerinden iş ilanı yayınladı. 

La Poste’un bu durgun süreçte yeni işçi alımına ihtiyaç duyması ise kapitalistlerin insan hayatına ne kadar değer verdiğinin somut bir göstergesi. Koronavirüsün en etkili olduğu 50 yaş ve üstü yaştaki işçilerin tercih edilmesi de, kapitalizmin insanlık dışı olduğunu ortaya seriyor.

Bunların yanı sıra SUD (Sendikal Dayanışma Birliği), 25 Mart’tan beri 167 işçinin Covid-19’e yakalandığını kanıtladı. La Poste işçilerin sağlığı için yeterince önlem almadığı gibi 50 yaş üstü işçileri yüksek risk altında çalıştırmayı hedefliyor.

Posta dağıtımı için eleman alınacağını belirten La Poste birincil dereceden ihtiyaç olabilecek; ilaç, gıda, basın gibi bir dağıtımdan çok internet alışverişi ile dağıtılacak paketler için elemana ihtiyaç duyuyor. Ve bu ihtiyacı karşılamak için, işçilere hem sağlık açısından güvencesizlik hem de 4-6 aylık sözleşmelerle geleceksizlik reva görüyor. 

*Geri çekilme hakkı: İşyeri temsilcisinin, işyerinde işçiler için tehdit oluşturan herhangi bir durumda, bunun için ayrılmış deftere geçerli tehdidi yazmasının ardından, işçilerin çalışmama hakkını kullanması ve %100 ücretini alması durumu.

Kızıl Bayrak / Paris