Fransa’da hızla yayılan koronavirüs salgını, Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam yaptığı açıklamaya göre, önceki 24 saatte 186 kişinin eklenmesiyle 860 ölüme yol açtı. Enfekte olan kişi sayısı da 3 bin 176 kişi artarak 19 bin 856 kişiye ulaştı. Pazartesi gecesi itibariyle 8 bin 670 hastanın hastanelerde gözlem altına alındığı, 2 binin üzerinde kişinin ise yoğun bakımda olduğu açıklandı. Vosge bölgesinde EHPAD yaşlılar yurdundaki 160 kişiden 20’sinin bugüne kadar COVID-19 sonucu öldüğü belirtildi.
23 Mart Pazartesi rakamlarına göre Fransa’da salgının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde tablo hızla kötüye gidiyor. Paris ve banliyölerinde 6 bin 211, Alsace, Champagne-Ardenne ve Lorraine’den oluşan Grande-Est bölgesinde 4 bin 256, Auvergne, Rhon-Alpes bölgesinde bin 730, Provence-Alpes-Côte d’Azur de ise bin 510 vaka olduğu ifade ediliyor.
Virüse bağlı vaka ve ölü sayısı yükseldikçe alınan önlemlere de yenileri ekleniyor. Başbakan Edouard Philipe, Pazartesi akşamı saat 20.00’da yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınına karşı daha önce alınan önlemlere eklemeler yapıldığını, daha kapsamlı kısıtlamalara gidildiğini söyledi. Bugün itibariyle geçerli olacak yeni tedbirler şöyle sıralandı:
- Halk pazarları kapatılacak, açılması gerekli görülen yerlerde bu, valilik iznine tabi olacak.
- Spor faaliyeti, çocukları gezdirmek ya da evcil hayvanını gezdirmek günlük bir saat ve bir kilometre ile sınırlı kalacak. Evden çıkış için gereken belgeye çıkış saati yazma zorunluluğu da getirildi.
- Kronik hastalıklar ve acil durum harici doktor ziyaretleri sınırlandırılacak, gerekirse randevular iptal edilecek. Uymayanlara 135 euro para cezası kesilecek. Fiilin 15 gün içerisinde tekrarlanması halinde para cezası 1.500 avro olarak uygulanacak.
30’un üzerinde kentte belirli saatlerde uygulanan sokağa çıkma yasağına da değinen E. Philipe, şimdilik ulusal çapta yasağa gerek görülmediğini, gerektiği takdirde belediye başkanları ve valiliklerin de görüşleriyle ulusal çapta uygulanabileceğini açıkladı.
Başbakan sözlerini “İnsanlar yemeli, diğerleri de üretmeli” diye bitirdi.
Ayrıca hükümet, koronavirüs salgınına karşı tedbirlerin 31 Mart tarihinden sonrası için nasıl genişletileceği üzerine bugün görüşme yapacak.
“Devlet parayı sayıyor, biz ise ölüleri sayacağız!”
Sermaye devletinin son yıllarda Hollande ve devamında Macron eliyle sağlıkta reform ve tasarruf adı altında yıkım politikaları uyguladığı biliniyor. Bu politikaların gereği olarak hastane, EHPAD yaşlılar yurdu gibi tüm sağlık kurumlarında yatak, personel ve ekipman sayısını azaltmışlardı. Ağır ve zor şartlar altında çalışan sağlık emekçileri 2019 Mart ortasında ağır ve kötü çalışma koşullarına dikkat çekmek için, personel ve ekipman alımı talepleriyle greve giderek, defalarca eylemler gerçekleştirdiler. Grevler Fransa genelinde salgın günlerine kadar herkes için kaliteli sağlık talepleriyle hastane acil servislerinde sürdü.
Sağlık çalışanlarının eylemlerde taşıdıkları ve en çok dikkat çeken pankart ve dövizlerde kullanılın “Devlet parayı sayıyor, biz ise ölüleri sayacağız!” şiarı, şimdi de virüse karşı mücadele verdikleri hastanelerde görülüyor. Bugün yetersiz personel ve ekipmanla sağlık emekçileri, tıp öğrencileri, emekli doktorlar sermaye devletinin tasarruf adı altında uyguladığı iğrenç politikaların bedelini canlarıyla ödüyorlar. Örneğin son günlerde Grande-Est bölgesinden 5 doktorun hayatını kaybettiği açıklandı. Paris’ten sağlık çalışanlarının 21 Mart günü sosyal medyaya yansıttığı bilgiye göre 2’si yoğun bakımda olmak üzere 350 sağlık çalışanın pozitif olduğu bilgisi gelmişti.
Hastanelerde yetersiz kalan sağlık ekiplerine destek olarak Bakanlığın ve hastane yönetimlerinin veterinerlerle irtibatta olduğu açıklanıyor. Emekli doktor ve tıp öğrencileri hastanelerde görevlendirilirken, veterinerler ve ekipmanlarının da hastanelere dahil edilmesi planları yapılıyor. Bu arada salgının açıklandığı gün, virüsten koruyucu milyonlarca maske hastane depolarında yok olmuştu.
Kızıl Bayrak / Paris