Fransa’da cezaevlerinde virüs isyanı

Fransa'da onlarca cezaevinde yaşanan isyan şimdilik sakinleşmiş olsa da sosyal medya üzerinde isyan çağrıları sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Mart 2020
  • 16:24

Koronavirüs önlemleri kapsamında cezaevlerinde ziyaretlerin kaldırılması ve sosyal aktivitelerin kısıtlanması tepkiye yol açtı. İtalya'da cezaevlerinde mahpusların isyanının ardından Fransa cezaevlerinde bulunan tutuklular da birçok cezaevinde isyan çıkardılar.

İtalya'da, 7 Mart'ta aile ziyaretlerinin askıya alınmasının açıklanmasından sonra ülkede bulunan 189 hapishaneden 49'unda 8 Mart günü gerçekleşen isyanlarda 6 bin mahpusun cezaevlerinde yatakları ateşe verdikleri belirtilmiş, kurulan barikatlarla birçok silaha da el konulduğu açıklanmıştı.

İsyanlarda 6 mahpusun öldüğü açıklanırken Torre del Gallo cezaevinde mahpusların, iki polisi rehin alarak birçok mahpusu da serbest bıraktıkları belirtilmişti. Roma'nın güneyinde bulunan Frosinone cezaevinde de gardiyan ve polislerin silahlarına el konulmuş, Poggia cezaevinde de onlarca mahpus firar etmişti.

Belçika'da ise Saint-Gilles cezaevinde mahpuslar avlu zamanı kısıtlamasına isyan etmiş, 20’ye yakın mahpus çatıya çıkmıştı.

Fransa'da OHAL uygulamalarının yürürlüğe girdiği 17 Mart günü Paris yakınlarında bulunan Fresnes cezaevine 10 gün önce getirilen 74 yaşında bir mahpus virüse bağlı yaşamını yitirdi. Bunun ardından Fransa genelinde aile ziyaretleri başta olmak üzere yasaklanmış, spor ve diğer tüm sosyal aktiviteler durdurulmuş, daha önce gün boyu açık kalan koridor gezintileri de kapılar kapatılarak yasaklanmıştı. 9 metrekarelik hücrelerde en az 3 kişi kalan mahpuslara hiçbir alternatif sunulmazken, yeni önlemlerle mahpuslar 24 saatin 22 saati hücrelere kapatıldı. 

Tahammül edilemez koşullarla karşı karşıya kalan ve önlemlerin salgını yaygınlaştıracağına tepkili mahpuslar Aiton, Angers,Bois-d’Arcy ,Douai, Epinal, Grasse, La Santé, Lille-Sequedin, Maubeuge, Metz, Montauban, Nancy, Perpignan, Saint-Etienne, Toulon, Valence ve Varennes-le-Grand cezaevlerinde isyan etti.

İsyanları bastırmak için gardiyanlar silah kullanırken özel birliklerden oluşan (GİGN) jandarma biriminin cezaevlerine yönelik operasyonlar düzenlediği açıklandı.

İsyanların cezaevi içerisinden çekilmiş görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaşılırken, Fransa'nın tüm mahpuslarına hitap eden bir isyan çağrısı da 18 Mart'tan bu yana Snapchat'te dolaşıyor.

Kağıtsız göçmenler sınırdışıyla karşı karşıya 

Cezaevlerinde kötü koşullara karşı isyanlar yaşanırken kağıtsız yabancıların sınırdışı edilmek için gözaltında tutulduğu Centres de rétention administrative (CRA) diye adlandırılan merkezlerde ise göçmenler sağlıksız koşullarla başbaşa bırakıldı.

Koronavirüsten dolayı yardım kuruluşlarının da bu merkezlerden çekilmesiyle kağıtsız göçmen mahpuslar (Ofii-Office français de l’immigration et de l’intégration) Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi'nde yapılması gereken yasal prosedürler yerine getirilmediği için sınırdışı edilmeyle karşı karşıya. Valilikler, Fransa ile hava bağlantılarını kesmeyen ülkelere sınırdışı uygulaması devam ediyor. Bu merkezlerden Mesnil-Amelot, Lille-Lesquin, Lyon-St-Exupéry, Metz ve Vincennes'de sınırdışı için tutulan göçmenlerin de dayatılan koşulları açlık grevi, yatakları ateşe verme, firar, blokaj gibi eylemlerle protesto ettikleri belirtiliyor.

Kızıl Bayrak / Paris