Fransa’da “virüse karşı” önlemler

Fransa'da koronavirüsle mücadele kapsamında OHAL uygulamaları devreye sokuluyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Mart 2020
  • 14:16

Koronavirüsün 100’e yakın kişinin yaşamına mal olduğu Fransa’da yasak ve sınırlandırmalarla beraber OHAL uygulamaları devreye sokuluyor.

Önlemler çerçevesinde Çarşamba günü hastanelerde getirilen sınırlamalarla ve yaşlılar yurtlarında (EHPAD) ziyaretlerin yasaklanmasıyla başlayan uygulamalara eğitime ara verilmesi eklendi. Perşembe günü kreş, ilkolkul, kolej, lise ve üniversitelerde en az 15 gün süreyle ikinci bir açıklamaya kadar eğitimlerin geçicici olarak durdurulmasına karar verildi.

Ardından dün başbakan Edouard Philippe açıklama yaparak yeni yasakları duyurdu. Otel, bar, restoran, sinema müze gibi eğlence ve kültür merkezlerinin yanısıra temel gıda ürünleri satışı haricindeki tüm ticari faaliyetlerin dün geceyarısı saat 00.00 itibarıyla ikinci bir açıklamaya kadar en az 15 gün süreyle durdurulduğu belirtildi. Koronavirüs vakasının 4 bin 500’ü aştığı ifade edilirken, hayatını kaybedenlerin ise 100’e yaklaştığı açıklandı.

Temel gıda ürünleri satan market ve süpermarketlerin yanısıra pazaryerleri, eczane ve akaryakıt istasyonu, banka ve tütün mamulleri satan yerlerin belirli düzenlemelerle açık kalacağı belirtilerek salgın vakasına karşı etap 3'e geçildiği açıklandı.

Sermaye devleti temsilcileri yiyecek, içecek gibi temel gıda maddelerinin sağlanmasında sıkıntı yaşanmayacağı yönünde açıklamalar yapmayı da ihmal etmedi. Buna karşın hafta başından itibaren yiyecek, içecek ve hijyen gibi halkın temel ihtiyaç maddeleri stoku için mağazalara yönelmenin sonucunda yer yer izdiham yaşanırken, ülke genelinde bazı mağazaların raflarının boşaldığı dikkat çekti.

Öte yandan, 15 Mart belediye yerel seçimlerinin normal şartlarda gerçekleşeceği belirtildi. Önümüzdeki günlerde sokağa çıkma yasağı açıklanması beklenirken işçi ve emekçiler ise güvencesizlik ve geleceksizlik nedeniyle büyük bir huzursuzluk içindeler.

Kızıl Bayrak / Fransa