Fransa’nın koronavirüsle savaşı

Bu krizden işçi sınıfıyla emekçilerin payına ise işsizlik ve geçim sıkıntısı düşecek. Ödemeleri ertelenen faturaların borcu, birikmiş bir şekilde karşılarına çıkacaktır.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Mart 2020
  • 08:06

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün akşam “Sağlık savaşındayız!” diye açıklama yaptı. Fransa’nın her yerinde sağlık sebepleri başta olmak üzere çok acil olmadığı sürece halkın sokağa çıkmaması gerektiğini söyledi.

Günlerdir Avrupa ülkelerinin korkulu rüyası olan koronavirüs, Fransa’da günlük hayatı durdurdu. Son 72 saatte ölüm oranlarının artması üzerine halkı paniğe sokacak uyarılar yapılarak sert kararlar alındı. Önce kafeler gibi toplanma yerlerinin kapatılması, okulların süresiz tatil edilmesi, ardından neredeyse sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi… Eğer kimlik ve çıkış nedenini belirten evrak yoksa, sokağa çıkana 15 ila 150 Euro arasında para cezası kesiyorlar. Sokaklarda insanların olmadığından emin olmak için orduyu sokaklara saldılar...

“Kira, fatura vb. ödemelerin askıya alınacağını, aile ve arkadaş ziyaretlerinin yasaklandığını, 10 kişiden fazla kimsenin yan yana gelmesi halinde polisin müdahale edebileceğini” söyleyen Macron, ayrıca market ve fırınlar dışında neredeyse her yerin kapatılacağını da bildirerek Schengen sınırlarının 30 gün süre ile kapatılacağını ilan etti.

Ekonomi bakanı Brono Le Maire de bugünkü açıklamasında, koronavirüs salgını süreci için 45 milyar euro ayırdıklarını belirtti. Keza G7 ülkeleri koronavirüs ile mücadele etmek için ne gerekirse yapacaklarını öne sürdüler.

Devletlerin bu kadar bütçe ayırmalarının sebebi, halkın sağlığını korumak ya da refahını düşünmekten kaynaklanmıyor. Onlar, uzun vadeli bir sokağa çıkma yasağı ya da karantina sürecinin getireceği ekonomik krize karşı kendilerini koruma derdindeler. Zira oluşabilecek kriz Covid-19’dan daha çok korkutmaktadır emperyalist-kapitalist merkezleri.

Hayatın durduğu Fransa’da işçiler ve emekçiler işlerine gidememekte ve haliyle sermayedarlar kârlarından olmaktadır. Fransa devleti, zararın iflas boyutuna ulaşması durumunda sermayedarları kurtarmak için şirketleri kamulaştırma yoluna gideceğini belirtti.

Bu krizden işçi sınıfıyla emekçilerin payına ise işsizlik ve geçim sıkıntısı düşecek. Ödemeleri ertelenen faturaların borcu, birikmiş bir şekilde karşılarına çıkacaktır.

Kızıl Bayrak / Paris