Bolivya'da devlet başkanlığı seçimlerini MAS kazandı

Bolivya halkı seçimlerde ortaya koyduğu iradeyle darbecilere ve onların destekçisi olan ABD ve AB emperyalistlerine bir kez daha ders vermiştir. Yine de işçi sınıfı, yerli halk ve emekçiler için mücadele bitmiş değil. Zira karşılarında emperyalistlerden destek burjuvazi ve onun azgın çeteleri var.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Ekim 2020
  • 16:22

Yıl içinde üç kez ertelenen Bolivya devlet başkanlığı seçimleri 18 Ekim’de gerçekleştirildi. Kamuoyu yoklamalarının da gösterdiği gibi, Sosyalizm Hareketi'nin (MAS) adayı Luis Alberto Arce kazandı. Seçim sonuçları hem ABD emperyalizmi hem Bolivya’daki sağcı-faşizan işbirlikçileri için hezimet oldu.

20 Ekim 2019’da yapılan seçimleri de MAS'ın adayı Evo Morales kazanmış, ancak seçim sonuçlarını kabul etmeyen ABD’nin organize ettiği askeri darbeyle Morales istifaya zorlanmıştı. Hile iddialarıyla sokaklara sürülen paramiliter çetelerin şiddet eylemlerine karşı mücadele eden emekçilerin direnişini örgütleyip darbeyi geri püskürtmek yerine 10 Kasım günü istifa eden Morales önce Meksika'ya, ardından Arjantin'e sığınmıştı. Darbecilerin kışkırttığı paramiliter güçlere karşı ortaya çıkan direniş hareketinde 35'ten fazla insan hayatını kaybetmişti.

Bolivya televizyonu Unitel'de yayınlanan habere göre, MAS’ın adayı Arce oyların yüzde 52,4'ünü alarak seçimin galibi oldu. Darbecilerin adayı Carlos Mesa oyların yüzde 31,5'ini alabildi. El Deber gazetesinde yer alan haberde, paramiliter çetelerin şefi Luis Fernando Camacho'nun aldığı oy oranının %14,1 olduğu belirtildi. 

Resmi olmayan sonuçların açıklanmasından sonra sürgünde bulunduğu Arjantin'de açıklama yapan Morales, Arce'yi seçimin kazananı ilan ederek “Demokrasimizi yeniden kazandık.” ifadesini kullandı.

Darbeyle devlet başkanlığı koltuğuna oturtulan Jeanina Anez de Twitter'da yaptığı açıklamada, “Sonuçlar kesin olmamakla birlikte bize gelen bilgilere göre sayın Arce seçimi kazandı. Kazananları tebrik ediyorum ve onlardan Bolivya'daki ve demokrasimizdeki düşünceleri yönetmelerini istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu. 

ABD emperyalizminin güdümünde olan Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) genel sekreteri Luis Almagro da, yayınladığı bir Twitter mesajıyla Arce'ı tebrik etti. Seçimlerde ikinci olan Mesa'nın "Comunidad Ciudadana"sı ve üçüncü sırada yer alan dinci-faşisti Luis Camacho'nun "Creemos"u ise resmi sonucu beklemek istediklerini açıkladılar. Darbecilerin etrafındaki dinci-faşist çevrelerin davranışları, hükümetin devir işlemlerinin barışçıl olup olmayacağın konusunda şüphe uyandırıyor.

Seçim sonuçlarını değerlendiren MAS'ın başkan adayı Arce, resmi olmayan sonuçlara göre kazandıklarını belirterek, “Bolivya halkının, gittiğimiz yolu tekrar kullanmak istediğini düşünüyorum.” yorumunda bulundu. Ulusal birlik hükümeti kurmaya çalışacağını söyleyen Arce, halka sükunet çağrısı yaparak uzlaşmacı bir çizgi izleyeceğinin sinyalini verdi.

Bolivya halkı seçimlerde ortaya koyduğu iradeyle darbecilere ve onların destekçisi olan ABD ve AB emperyalistlerine bir kez daha ders vermiştir. Yine de işçi sınıfı, yerli halk ve emekçiler için mücadele bitmiş değil. Zira karşılarında emperyalistlerden destek burjuvazi ve onun azgın çeteleri var. Darbecileri seçim yapmaya zorlayan, CIA ve tetikçileri tarafından devrilen MAS yönetimini tekrar işbaşına getiren Bolivya halkı moral üstünlüğü yeniden kazandı. Bu bilinç ve mücadele kararlılığı devrimci program ve devrimci önderlikle birleştiğinde Latin Amerika’da yeni bir devrimci dalgayı ateşlemesi zor olmayacaktır.